Трудовий колектив ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» звернувся до керівників держави та правоохоронних органів із вимогою припинити правове свавілля і «спроби захоплення комбінату». Так на підприємстві розцінили заяви про продаж акцій ВАТ росіянам. На прес-конференції в Києві представники двох компаній з Кіпру заявили, що придбали 100% акцій ЗАТ «Ілліч-Сталь» (це товариство консолідує більшу частину акцій підприємства) в інтересах російської фінансово-промислової групи.
У зверненні трудового колективу йдеться про блокування дій та захоплення незалежного реєстратора акцій підприємства: «Названі події викликали глибоке обурення п’ятдесятитисячного колективу комбінату і сотень тисяч мешканців Маріуполя, що може призвести до соціального вибуху».
Голова правління, генеральний директор комбінату Володимир Бойко заявив журналістам, що в середу на рахунок ЗАТ «Ілліч-Сталь» надійшли 239 мільйонів гривень від чотирьох компаній. Платіжні доручення проходили через російський «Внешторгбанк». Гроші підприємство одразу відправило назад. «Після ознайомлення з документами я офіційно заявляю, що це — стовідсоткові фальшивки і рейдерська атака на комбінат імені Ілліча, про підготовку якої я неодноразово попереджав протягом року». В. Бойко також спростував чутки про нібито скорочення на підприємстві 30 тисяч працівників, хоча комбінат перебуває у складній ситуації. «На комбінаті замовлень залишилося на 9—10 днів роботи. І ніхто не знає, що буде з 1 червня, а тут ще й рейдерська атака. Але я впевнений: правда на нашому боці, і ми шукатимемо справедливості в нашій державі».
«Влада повинна втрутитися, щоб з’ясувати, хто за всім цим стоїть, у тому числі і в місті, — вважає гендиректор. — Адже хтось допомагав Бродському, який привіз цього директора, котрого начебто призначили рік тому». У свою чергу, голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський в офіційній заяві зазначив: «Ніяких директорів до Маріуполя я не привозив. Так само я не маю причетності до зміни директора товариства, оскільки цю процедуру здійснюють реєстратори, що підпорядковані місцевій владі. Держкомпідприємництва здійснює нагляд та контроль за діяльністю державних реєстраторів».
Як випливає з заяви голови комітету, комісія Держкомпідприємництва відвідала Маріуполь для здійснення такого нагляду. «Ми перевірили правильність оформлення всіх документів, і на підставі цього можу повідомити: є всі докази того, що рік тому — саме в розпал економічної кризи — пан Бойко продав акції ЗАТ «Ілліч-Сталь» російським інвесторам. Тому я радив би панові Бойку не розкидатися фальшивими звинуваченнями, а йти до суду і доводити, що він не впізнає свій підпис під документами про продаж «Ілліч-Сталі».