Уже не один рік на відвалах металургійного виробництва триває конфлікт.
Ось і в четвер, десь ближче до обіду, з району Балки почали надходити мало не фронтові зведення. Зокрема, прес-служба ГУ МВС у Запорізькій області спочатку про подію повідомила: «Сьогодні, 27 травня, слідчим управлінням ГУ МВС України в Запорізькій області спільно з управлінням карного розшуку у ході розслідування особливо тяжкого злочину було проведено санкціонований обшук на території промислових відвалів металургійних підприємств — у так званій Балці Середній. У ході проведення процесуальних дій правоохоронцями вилучено ряд речових доказів, які направлені для криміналістичних досліджень. За їх результатами буде дано відповідну правову оцінку».
У свою чергу, представник прес-служби ВАТ «Дніпроспецсталь» Світлана Вітмер повідомила наступне: «Близько сьомої години ранку на відвали приїхали співробітники спецпідрозділу «Беркут» і міліції. Усіх робітників вивезли з території відвалів. Саму ж територію оточили, ніяких приписів чи інших паперів з приводу того, що робиться, керівництву заводу ніхто не надавав».
Під вечір 27-го відбулася прес-конференція представників керівництва найпотужніших запорізьких металургійних підприємств, яким належать згадані відвали. Зокрема, в. о. голови правління ВАТ «Дніпроспецсталь» Віталій Корнієвський, фіндиректор ВАТ «Запоріжсталь» Олександр Рабцун та техдиректор Запорізького феросплавного заводу Олег Беспалов повідомили, що дії міліції розпочалися після припису прокуратури Заводського району Запоріжжя про те, що керівництво згаданих підприємств має звільнити полігон шлакових відходів. Це, на думку прокуратури, пов’язане з тим, що запорізька фірма «Деа Рома ЛТД» має п’ятирічну ліцензію на розробку і за рішенням суду має приступити до роботи.