У більш як 20 містах України сьогодні уже вчетверте пройде акція «Всеукраїнський велодень». Найгарячіше буде у столиці — центр Києва від Європейської площі перетвориться на живий ланцюг із тисяч велосипедистів, які об’єднаються у пробігу. Організатори свята — велоспільнота Києва разом з програмою Волонтери ООН в Україні, повідомляє офіційний сайт заходу. Щорічний парад збере прихильників двоколісного транспорту з метою пропаганди здорового способу життя та екологічної альтернативи авто, створення цивілізованих умов для велосипедистів у містах України.

 

З кожним роком пробіг залучає дедалі більше учасників. Приміром, минулоріч лише у столиці їх було більше 4 000 чоловік. Серед них — і черкащанин Дмитро, який і цього разу вже вкотре долучиться до параду:

— Хочеться, щоб їздити на двоколісному транспорті стало безпечніше і комфортніше, щоб з’являлися спеціальні доріжки та парковки. Врешті, аби водії та перехожі поважали права і безпеку велосипедистів.

Українцям хочуть «прищепити» моду на екологічний, економний та корисний для здоров’я вид транспорту. Активісти прагнуть зробити їзду на велосипеді престижною. Кажуть, якщо й новий прем’єр-міністр Великобританії — до речі, родом з аристократичної родини, — не цурається інколи приїхати на роботу на двох колесах, то чому ж не лише наші чиновники, а й більшість громадян ніяк не пересяде з авто на велосипед.

Фото Арсена РІЗУНА.