Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за розробку ефективної регіональної політики, яка сприятиме розвитку України.

Виступаючи у четвер на виїзному засіданні Ради регіонів у Львові, В. Литвин висловив переконання, що Україна «приростатиме розумною, зваженою, ефективною регіональною політикою», додавши, що така політика в галузі інвестицій має бути скерована насамперед на те, щоб в першу чергу подолати технологічне відставання країни. «А відтак — інвестиції мають бути скеровані саме в ту галузь, де Україна має відповідні позиції з урахуванням як загальноукраїнського виміру, так і особливостей кожної території», — сказав він.

Не менш важливим В. Литвин вважає інвестування в галузі, які «забезпечують громадян роботою, зарплатою та пенсією». За словами Голови Верховної Ради, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, «на перше місце серед пріоритетів люди ставлять забезпечення роботою і достойною зарплатою». З огляду на це, вважає керівник парламенту, є доцільним існування в кожному населеному пункті «бодай одного бюджетоутворюючого підприємства».

Голова Верховної Ради також висловився за рішучі заходи для подолання корупції. На його думку, зокрема, варто було б прийняти рішення про визначення єдиної структури, яка контролювала б «в установлений законом порядок і відповідно до встановленої процедури» діяльність бізнесу та підприємництва. «Бо інакше жодні інвестиції в Україну не прийдуть», — зауважив керівник парламенту. Такою структурою, вважає В. Литвин, має бути Податкова адміністрація.

Володимир Литвин підтримав Президента України Віктора Януковича у питанні щодо необхідності забезпечення політичної стабільності і визначеності. «Важливість цього добре відчувають і українські бізнесмени, й іноземні інвестори, які приходять в країну», — сказав він. На думку керівника парламенту, політичній стабільності сприятиме «остаточне вирішення питання щодо дати проведення місцевих виборів, а також щодо виборчої системи».

Не менш важливе значення, наголосив він, має «адекватна організація влади на місцях та спільна відповідальність за ті рішення, які приймаються, бо сьогодні у нас поки що переважає принцип взаємопоборювання». «Переконаний, що треба зрозуміти: політичні дискусії не мають призводити до дій, які принижують країну», — зазначив В. Литвин.

Ще одним важливим питанням, у якому влада, на думку Голови ВР, має виступити з консолідованою позицією, є питання власності, особливо на землю. «На це чекають ті люди, які хочуть всерйоз і надовго працювати в Україні. Необхідно визначити перелік тих об`єктів, які забезпечують суверенітет і національну безпеку, а для всіх інших шукати ефективного власника, забезпечувати конкуренцію і не допускати монополізму», — сказав він.

В. Литвин назвав важливою проблемою, яка потребує розв`язання, бюрократизацію економічної діяльності в країні, і піддав критиці практику створення додаткових структур на місцях, зростання бюрократичного апарату.

Керівник парламенту наголосив на важливості «переведення у практичну площину» всіх доручень за підсумками засідання.

Прес-служба Верховної Ради України.