Без цього не відбудуться жодні інші реформи в Україні, оскільки вони залежать від конкурентоспроможності тих людей, які їх втілюватимуть. Освіта має бути якісною, доступною, держава має забезпечити своїм громадянам можливість навчатися упродовж всього життя — вважає Уряд змін народного депутата України лідера політичної партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка. 
Отож саме проблемам освіти і молодіжної політики було присвячене перше виїзне засідання Уряду змін, яке відбулося у Дніпропетровську і за результатами якого до парламенту буде внесено два законопроекти. Перший — «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України (щодо експертизи навчальних програм, підручників для системи загальної середньої освіти)», другий — «Про внесення змін до закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (щодо спрямування доходів від зростання ВВП на освіту, молодь і спорт)». Окрім того, готується депутатське звернення до міністра освіти і науки про забезпечення відкритості та відповідності чинному законодавству під час прийому до вищих навчальних закладів. А також лист до Кабінету Міністрів України щодо необхідності перерахунку тарифних розрядів Єдиної тарифної сітки (ЄТС) на основі визначеної законом мінімальної заробітної плати на відповідні тарифні коефіцієнти з метою виведення ЄТС з ручного керування Кабінетом Міністрів.
Реформи в системі освіти Уряд змін вважає найактуальнішими і насамперед пов’язує з ними необхідність скоротити на 20 відсотків витрати на державне управління (у той час як у країнах ЄС їх зменшують, в Україні — збільшують). Серед першочергових завдань — експертиза підручників, які мають писати не політики, а науковці. Зокрема, уряд Арсенія Яценюка вимагатиме, щоб кожен підручник експертувала українська Академія наук. Крім того, велика проблема нинішньої вступної кампанії до вищих навчальних закладів — забезпечення її прозорості. Уряд змін вважає непрофесійними кроки керівництва Міносвіти України, зокрема щодо перерахунку середнього бала атестата з 12-бальної на 200-бальну шкалу. Це ставить вступників попередніх років у нерівні умови з нинішніми випускниками. І створює ажіотаж у школах навколо оцінок. Як зазначалося на засіданні, у травні зріс попит на класні журнали. 
Отже, як вважає координатор напряму «Суспільство знань» Лілія Гриневич, зараз терміново збільшуватимуть бали нинішнім випускникам і купуватимуть оцінки. Щодо зарплати вчителів, то вони, як правило, працюють на голому ентузіазмі. Особливо ті, які щойно прийшли з університетів. Їхня зарплата лише на 50 гривень більша від зарплати шкільної прибиральниці...
Дніпропетровськ.