Капи та сувелі (завилькуватість) — це бридкі на вигляд нарости на стовбурах, спричинені аномальним розвитком дерев. У народі капи називають «відьминими віниками». А золоті руки і любляче серце чернігівської майстрині Оксани Сапроненкової відкрили в цьому матеріалі дивовижні за красою форми! Побачити нетрадиційні скульптури можна на новій виставці в Арт-клубі, яка називається просто — «Гармонія».

Гармонія внутрішнього світу людини та світу природи знайшла своєрідне втілення у роботах майстрині. Майже весь вільний час вона намагається проводити в лісі, де відбирає капи для своїх творів. У руках майстрині дерево набуває нового життя. Аби працювати з цим матеріалом, треба добре «відчувати» закладену в ньому кінетику та пластику. Не варто нічого створювати штучно, інколи варто лише трохи підправити те, що вже зробила природа. Звідси притаманні творчості Оксани Сапроненкової мінімалізм та лаконічність, стримана чуттєвість, здатність вирізнити та підкреслити сотні відтінків кольору деревини та мотивів малюнків її фактури. Капи й сувелі набагато щільніші за звичайну деревину, тому обробляти їх значно складніше. Зате скульптури начебто світяться зсередини, а сувелі в розрізі за малюнком і кольорами схожі на мармур.

Нетрадиційна скульптура з капів вражає пластичністю та пружністю форм, виразністю текстури, багатством відтінків. Єдина декоративна оздоба, яку дозволяє автор — вставки з бурштину. Цей матеріал рідний для майстрині, яка виросла в Латвії. Теплий і прозорий, він органічно поєднується з деревиною. Крім того, у співавторстві з іншим майстром декоративно-прикладної творчості Анжелікою Сусоєнковою народилися унікальні жіночі прикраси, в яких поєднані капи, бісероплетіння та техніка макраме.

 

Чернігів. 

Фото автора.