Опозиційний уряд пропонує розглянути на пленарному засіданні парламенту в середу 2 червня (за Регламентом, день опозиції) низку законопроектів щодо розвитку і підтримки малого та середнього бізнесу в Україні. Зокрема, це проекти законів про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва; щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, та кількості контролюючих органів; про податкові канікули для малого бізнесу; про посилення відповідальності службових осіб за перешкоджання підприємницькій діяльності.

Лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко на засіданні опозиційного уряду заявила, що діюча влада «почала репресії щодо малого й середнього бізнесу, які не дають йому розвиватися». За словами Ю. Тимошенко, від підприємців надходять повідомлення про «неприродні явища» у малому бізнесі — не відшкодовується ПДВ, незважаючи на обіцянки запровадити п’ятирічні податкові канікули, податковий тиск і перевірки підприємців посилюються. «Це, по суті, крок назад, репресивні процеси щодо малого й середнього бізнесу», — вважає лідерка БЮТ. Опозиція пропонує здійснити реформу податкового законодавства, ухвалити нову редакцію податкового кодексу, завершити реформу дозвільної системи, відмовитися від практики надання платних адміністративних послуг, вдосконалити систему реєстрації суб’єктів підприємництва та системи ліцензування, продовжити реформу законодавства зі стандартизації та сертифікації.

Опозиційний уряд створив Комітет захисту малого і середнього бізнесу, який очолила колишній голова ради підприємців Оксана Продан. Вона стверджує, що нині перевірки підприємців здійснюють не лише податківці, а й безліч інших структур — правоохоронці, санепідстанція, економічна інспекція, інспекція з цін та інші. За словами О. Продан, перевіряльники без жодних підстав накладають штрафи на підприємців, які сплачують єдиний фіксований податок. І навіть отримали плани зі збору штрафів задля наповнення бюджету. Навіть селянам надходять повідомлення від податківців, що треба задекларувати «надлишкові надходження» — тобто за продану на базарі власноруч вирощену картоплю чи курку. Від імені підприємців О. Продан також поскаржилася на те, що підприємцям не лише не повертають ПДВ, а й не приймають декларації, а відтак переводять до когорти штрафників.

Опозиціонери наполягають на захисті і розвиткові малого та середнього бізнесу, апелюючи до європейського досвіду: адже якщо в розвинутих країнах — приміром, у США та Японії — частка малого бізнесу становить до 80 відсотків ВВП, то в Україні цей показник ледь сягає 15 відсотків.

Опозиційний уряд започаткував гарячу телефонну лінію для підприємців, за якою вони можуть поскаржитися на тиск з боку влади.