Закликає нас європейська спільнота у питанні реформування місцевого самоврядування. Про це йшлося під час учорашнього загальноукраїнського «круглого столу». Участь у заході, зокрема, взяли народні депутати, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, програми Ради Європи «Зміцнення місцевої демократії та сприяння реформам місцевого самоврядування в Україні», Програми сприяння Парламенту ІІ в Україні.

Основною проблемою нинішнього незадовільного стану місцевого самоврядування, на думку народного депутата, члена профільного парламентського комітету Юрія Ключковського, є відсутність фінансової самостійності муніципалітетів. Без розв’язання цієї проблеми, упевнений він, розмови про ефективне самоврядування є безпредметними. Водночас депутат наголосив і на існуванні інших недоліків. Зокрема, щодо формування представницьких органів влади і задавненої проблеми адміністративно-територіального устрою.
Власне, і реформування місцевого самоврядування може вважатися дещо задавненою темою. Адже з часу отримання незалежності про необхідність такої реформи йдеться мало не щороку. Але, на жаль, більшість проектів так і залишилася лише проектами. На цьому акцентував увагу і керівник Програми Ради Європи «Зміцнення місцевої демократії та сприяння реформам місцевого самоврядування в Україні» В’ячеслав Толкованов. Саме це, за його словами, викликало занепокоєння Ради Європи. Адже вона чимало інвестувала в нашу країну в попередні роки, але результат не був досягнутий. Водночас В. Толкованов зазначив, що РЄ готова й надалі підтримувати нас і навіть дещо збільшити асигнування, але водночас хоче бачити конкретні кроки щодо зміцнення місцевого самоврядування. Зокрема, побачити певну етапність роботи: розробку і затвердження детальної стратегії реформи та дорожньої карти, яка має містити мету, заходи, діяльність і терміни реалізації нововведень. Усе це, зауважив експерт, має бути погоджено основними учасниками здійснення реформи — парламентом, Президентом і урядом.
Наразі РЄ вже побачила обнадійливі сигнали. Це, зокрема, візит глави держави до Страсбурга, під час якого він визначив місцеве самоврядування як один із пріоритетів своєї діяльності. А також утворення Ради регіонів, комітету економічних реформ та запровадження посади віце-прем’єр-міністра з регіональної політики.