Мешканці курортного Генічеська масово заготовляють дрова та відновлюють грубки — люди мають великі сумніви, що до них дійде блакитне паливо. Річ у тім, що газ до міста та сусідніх сіл на Арабатській стрілці надходив із Стрілковського родовища. А воно після захоплення Криму опинилося на окупованій території. Російські війська захопили і розташовану на території області газорозподільчу станцію, з якої паливо подавалося у Генічеськ та навколишні населені пункти. Тепер безперебійного постачання енергоносіїв городянам ніхто не гарантує.

Навколо цього питання навіть виникла заочна дискусія. Голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Одарченко запевнив земляків, що газ з Криму надійде в обмін на електроенергію з материкової України. Натомість «прем’єр» Сергій Аксьонов відповів, що жодних перемовин стосовно постачання блакитного палива на Херсонщину не ведеться і свого газу Крим не віддасть.

«У холоди Генічеськ споживає до 108 тисяч кубометрів блакитного палива на добу. У якому обсязі воно подаватиметься тепер і чи буде взагалі — невідомо. Та й зекономити його не вийде. Схема розподілу організована так, що не можна, приміром, відключити приватний сектор заради подачі до шкіл, лікарні чи дитсадків», — зазначає виконувач обов’язків міського голови Генічеська Юрій Кукса.

Городяни також згодні, що тимчасова схема «електроенергія в обмін на газ» у нинішніх умовах була б прийнятною. Але чи дійдуть стосовно цього згоди українська влада та окупаційна адміністрація на півострові, можна лише гадати.

Заслуговує на увагу і той факт, що на блокпостах озброєні сепаратисти для своїх потреб спокійно підключаються до вітчизняних електромереж і безплатно користуються кіловатами. Натомість прикордонники та військовослужбовці ЗСУ лише на кілька годин щодня вмикають дизель-електростанції: мабуть, про користування «дротовою» електрикою з енергетиками не домовилися.

Херсон.