Політичне життя у регіоні після виборів Президента значною мірою визначалося позицією Віктора Януковича щодо призначення керівника облдержадміністрації. Оскільки цей процес дещо затягнувся, то місцеві осередки Партії регіонів, БЮТ , «Фронту змін» брали активну участь у лобіюванні своїх представників на високу керівну посаду або «знешкодженню» небажаних для них політичних фігур. Критичні стріли були спрямовані насамперед на адресу діючого керівника області Володимира Хоменка. Але, незважаючи на активні потуги опонентів, його було знову призначено головою Чернігівської облдержадміністрації. Певну роль тут зіграли нинішні коаліційні домовленості, а також те, що свого часу Янукович, будучи Прем’єр-міністром, висував цю кандидатуру на посаду керівника виконавчої влади області.
Колишні помаранчеві єднаються з регіоналами
Зрештою, цей компромісний вибір Президента стабілізував кадрову ситуацію в області. Адже більшість держпосадовців, зокрема голів райдержадміністрацій, їх підлеглих, готувалися до відставки, пошуку нової роботи. Тепер залишення В. Хоменка на попередній посаді не дає приводу для радикальних змін у владних структурах. Зрештою, в області й до виборів через протистояння Ющенко-Тимошенко було досить чимало посадових вакансій. Тому представники Партії регіонів, КПУ ще матимуть можливість їх заповнити найближчим часом. Досить сказати, що недавно заступника голови правління Державного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» Станіслава Прокопенка, який родом з Донецької області, призначено першим заступником голови облдержадміністрації.
Швидше за все поєднання колишньої помаранчевої команди із представниками Партії регіонів приведе на Чернігівщині до стабільності, політичного спокою. Обласні організації БЮТ, ВО «Свобода», як показало створення місцевого комітету порятунку України, вже не мають тієї радикальної завзятості, підтримки, як це було раніше. Люди втомилися від політичного протиборства, «помаранчевого самоїдства», а тому неохоче відгукуються на заклики чинити супротив чинній владі щодо українсько-російських домовленостей тощо.
Велику активність у цьому плані нині виявляє чернігівський крайовий осередок УНП. Він приймає різноманітні заяви, бере участь у відповідних заходах. Члени УНП також намагаються конкретно розв’язати існуючі проблеми, зокрема у забудові обласного центру вони відстоюють інтереси мешканців, які протестують проти сумнівних рішень влади. Щоправда, нещодавно цю організацію покинули заступник голови обласної організації УНП, голова чернігівської міської організації Андрій Глухенький та прес-секретар обласної організації УНП Ігор Левенок. Вони у такий спосіб висловили протест у зв’язку з голосуванням у Верховній Раді народних депутатів України від УНП за уряд Азарова.
Сплутали карти 
Перенесення виборів до місцевих рад на наступний рік дещо сплутало плани багатьох партосередків, громадських організацій. Адже основні фінансові, благодійні зусилля спрямовувалися на травень цього року, коли у містах і селах мали голосувати за депутатів регіону. Водночас ВО «Батьківщина» продовжує працювати у цьому напрямі й далі. Народні депутати України від БЮТ Іван Куровський, Валерій Дубіль, Олег Ляшко не згортають діяльність своїх фондів, а щомісяця проводять благодійні акції, спрямовані на поліпшення медицини, вирішення проблем ветеранів тощо. 
В обласному центрі активно на вибори працюють декілька громадських організацій. За оцінкою політологів, річний бюджет деяких складає майже 10 мільйонів гривень. Періодично активізується громадське утворення «За Чернігів», лідер якого банкір Олексій Савченко оголосив про намір боротися за крісло міського голови. Однак у квітні його призначено головою концерну «Укрспирт», і тепер, схоже, громадській організації, якій виповнилося щойно два роки, доведеться певний час вирішувати дилему: або розкручувати нового лідера, або згорнути свою роботу. Водночас за роки діяльності об’єднання «За Чернігів» витратило не один мільйон гривень на різноманітні акції, утримання штату, газети тощо. Тому дуже сумнівно, щоби цей політичний «капітал» просто було кинуто напризволяще... 
Активно у Чернігові розкручується також об’єднання «Громадська думка». Воно видає безкоштовну кольорову газету, має свою телепередачу, проводить різноманітні конкурси («Чернігів має таланти»), акції (безкоштовні медичні огляди), роздає продовольчі пайки малоімущим. Ця структура, здобуваючи прихильність чернігівців, явно націлена взяти більшість у міській раді. 
Окрім цього, у місті на Десні працюють ще такі організації, як «Сила громади», «Новий Чернігів», «Народний контроль», які менш потужні фінансово, але разом із тим періодично заявляють про себе накладами безкоштовних газет, листівок тощо. 
Притихли до наступних виборів 
Щодо партійних структур С. Тігіпка, А. Яценюка, то вони останнім часом «притихли», можливо, до нових виборів. «Наша Україна» теж не подає голосу. Фактично вона існує на паперах, як ще сотні партосередків, створених амбіційними лідерами з Києва. Схоже, це дасть можливість Партії регіонів у вигідних для них умовах досить результативно підготуватися до наступних виборів. Адже багато «нашоукраїнців» перейшло в «Єдиний центр». А позиція керівника секретаріату обласної організації ЄЦ Ярослава Андрієнка така: «Єдиний Центр від початку свого існування заявляв про те, що є партією чіткої президентської вертикалі в державному управлінні, тому і сьогодні позиція партії не змінилася. Всі дії влади, які будуть спрямовані на розвиток України, кожного регіону будуть підтримані нашою політичною силою». 
Чернігівська область.