Футбол. Контрольний матч національних збірних. 25 травня.
Україна — Литва. 4:0. Голи: Алієв, 11, 17, Шевченко, 70 (п), 79.
Україна: Горяїнов, Гусєв (Польовий, 76), Михалик (Русол, 84), Чигринський, Кобін, Тимощук, Ротань (Федецький, 84), Алієв (Девич, 71), Коноплянка, Шевченко (Селезньов, 80), Мілевський (Олійник, 56). Тренер — Мирон Маркевич.
Литва: Арлаускіс (Карчемарскас, 46), Алундевас, Радавичюс, Лукша (Каваляускас, 83), Данилявичюс, Бернадс (Колонас, 67), Івашкявичюс, Арунас Климавичюс, Галкевичюс, Новиков (Пошкус, 58), Станкевичюс. Тренер — Раймондас Жутаутас.
Попереджено: Івашкявичюса, 10, Алієва, 35, Радавичюса, 65, Алундеваса, 69, Лукшу, 81.
Рефері — Станіслав Сухина (Росія).
Харків. Стадіон «Металіст». 31 000 глядачів. 18 градусів.
Перемагати завжди приємно, та ще й з таким переконливим рахунком. Це були, так би мовити, оглядини нашої головної команди, котра розпочала підготовку до Євро-2012. Зізнаймося, що матчу ми чекали з неабияким нетерпінням. Кожен, либонь, питав себе: а яка вона, оновлена збірна під орудою нового фахівця?
Є один досить важливий момент: у нас до фінального турніру офіційних матчів (читай: відбірних) не буде. Звичайно, товариські поєдинки — не турнірні. Це зовсім різні речі. Але й вони дають чимало інформації. Отож з урахуванням цього ми й повинні ставитись дуже серйозно до кожної зустрічі. Головне — щоб спаринги у нас протягом усього підготовчого періоду були сильні.
Добре, що литовська команда, попри неприємний для неї рахунок, виявилася колючим і непоступливим опонентом, намагалася грати на грані фолу, а подекуди відверто грубо. Тому рефері, незважаючи на статус матчу, показав литовцям чотири жовті картки і раз покарав одинадцятиметровим. За те, що Алундевас ззаду врізав Коноплянці.
У дебюті зустрічі промені слави висвітили Олександра Алієва. Він уже вкотре продемонстрував свою гарматну влучність, виконуючи здалеку штрафний удар, призначений за фол проти Андрія Шевченка. Хоч воротар гостей Арлаускіс і торкнувся м’яча, але не втримав його. За сім хвилин Олександр, отримавши передачу від Шевченка, без обробки пробив і поцілив у ближній кут.
А потім естафету результативності в Алієва прийняв Шевченко. Він упевнено і майстерно реалізував пенальті. Затим капітан господарів, продемонструвавши високу індивідуальну майстерність, прорвався до карного майданчика литовців і ефектно пробив, не залишивши жодних шансів вже іншому воротареві збірної Литви, Карчемарскасу, котрий вийшов на заміну.
— Справді, ми неабияк хвилювалися, — сказав на прес-конференції після матчу тренер збірної України Мирон Маркевич. — І тим більше футболісти хвилювалися, як покажуть себе при такій кількості глядачів. Перший тайм вийшов трохи нервовим, але добре, що гравці прислухаються до того, що від них хочуть. Безумовно, цілісної гри поки що немає. Потрібно награвати комбінації, вони в нас зрідка виходять, але слід над цим ще багато працювати. І, звичайно, я вдячний футболістам за те, що не підвели тренерський штаб. Вони сьогодні вийшли на зустріч у дуже гарному тонусі.
Говорячи про центр оборони, Мирон Богданович відзначив: «Я думаю, що зв’язка Михалик—Чигринський у центрі оборони на цей момент є найкращою. Всі розуміли, що в Дмитра Чигринського зараз мало ігрової практики, і ми дали йому можливість бути на полі весь матч. При такому рівні гри місце в основі Чигринському гарантовано».
Учора наша збірна мала день відпочинку. Хлопці дихали повітрям, рибалили тощо. А вже в суботу вони у Львові проведуть наступний матч — проти Румунії. Маркевич сказав, що зміни в складі можливі, але мінімальні.
На знімках: герої матчу Андрій Шевченко та Олександр Алієв.
Фото Павла Кубанова (з Харкова).