Як залучити іноземний капітал і водночас захистити державу від можливих рейдерських атак приватних інвесторів? Відповіді на це запитання шукали під час «круглого столу» «Державно-приватне партнерство як поштовх до економічного розвитку країни», організованого Комітетом з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.
За словами голови комітету Наталії Королевської, нині гостро постала необхідність ухвалити закон про державно-приватне партнерство. Подібні механізми залучення інвестицій в інфраструктурні об’єкти, наголосила вона, відпрацьовані у більшості європейських країн і добре себе зарекомендували.
Відповідний законопроект визначає правові, економічні та організаційні засади взаємодії державних та приватних партнерів, врегульовує відносини, пов’язані з підготовкою, виконанням та припиненням договорів, що укладаються в рамках державно-приватного партнерства, встановлює гарантії додержання прав та законних інтересів сторін таких договорів.
За результатами обговорення учасники «круглого столу» ухвалили рішення, в якому рекомендують Верховній Раді прискорити розгляд та прийняття проекту закону «Про основні засади взаємодії держави із приватними партнерами». На думку народних депутатів, Кабінет Міністрів повинен забезпечити створення інституційного центру розвитку державно-приватного партнерства як методологічного та координаційного центру.