Рівне має всі шанси стати бурштиновою столицею України, адже в області великі поклади сонячного каменю, сказав на прес-конференції ЗМІ за результатами поїздки делегації області до Польщі голова Рівненської ОДА Василь Берташ  (на знімку).
У цьому плані повчальним може бути досвід Гданська, де, хоч і не видобувають бурштину, але місто вважається польською бурштиновою столицею. Воно, яке має вісімдесят відсотків надходжень до бюджету внаслідок добре розвиненого туризму, вміло використовує його для продажу туристам сувенірів з бурштину. Тут таким бізнесом займаються понад шість тисяч людей. Розвинута й мережа реалізації виробів з бурштину. Деякі з них, як помітили фахівці, виготовлені не з польського, а з поліського бурштину, який потрапляє у Польщу контрабандним шляхом. Голова РОДА навіть назвав цифру — щороку, за неофіційними даними, з Рівненщини в сусідню країну нелегально вивозиться близько десяти тонн бурштину. Його зазвичай видобувають в області «чорні» старателі, залишаючи після себе «місячні» пустельні пейзажі.
— До речі, у Музеї бурштину в Гданську найбільший самородок бурштину вагою у 4,5 кілограма був з українського Полісся, — зауважив В. Берташ.
Упорядкувати видобуток бурштину, на думку голови Рівненської ОДА, могло б прийняття закону про видобуток бурштину, проект якого підготували народні депутати з Рівненщини і який зареєстрований у Верховній Раді. Введення його у дію дало б людям можливість створювати старательські артілі з видобутку бурштину, легально продавати його державі. Однак прийняття закону гальмує те, що свого часу бурштин було внесено до переліку дорогоцінних корисних копалин. Вилучення його із цього переліку, як це зроблено в інших країнах світу, дало б поштовх розвитку легального видобутку та реалізації сонячного каменю.
Доцільно, на думку керівника області, було б передати повноваження управлінням підприємством з переробки бурштину, що у Рівному, від Міністерства навколишнього середовища — Рівненській ОДА. «Тоді ми могли б реалізувати програму розвитку цього підприємства, про що я написав листа Прем’єр-міністру України Миколі Азарову», — сказав Василь Берташ. Це потрібно зробити ще й тому, що напередодні проведення в Україні Євро-2012 на рівненському підприємстві з переробки бурштину можна було б виготовити чимало сувенірів та реалізувати їх гостям чемпіонату.
За прикладом Гданська міська влада Рівного планує облаштувати музей бурштину і у нашому місті, а також торгівельні площі з продажу виробів із сонячного каменю. А оскільки Рівненщина має низку туристичних маршрутів, то на їх шляху планується організувати продаж різноманітних сувенірів та прикрас із поліського бурштину.
Рівно.