Апеляційний суд Волинської області вимушений зупинити розгляд усіх категорій справ.
Відтепер на Волині у богині правосуддя Феміди не лише традиційно закриті хустинкою очі, щоб, незважаючи на осіб, чинила по-справедливості, а й міцно зв’язані руки. Про це свідчить оприлюднене в місцевих ЗМІ повідомлення, що з минулого тижня апеляційний суд області припинив розгляд справ. Причина такого сенсаційного повідомлення банальна: відсутність у суді коштів на відправлення поштових повідомлень, судових повісток, запитів тощо. Немає також за що придбати папір, картридж, провести оплату послуг телефонного та електронного зв’язку. Все це не дає змоги повідомляти громадянам про дату, час та хід розгляду судових справ, виконувати інші завдання суду.
Про ситуацію, що склалася, голова апеляційного суду Волинської області Петро Філюк поінформував голову Державної судової адміністрації України Івана Балаклицького та звернувся до нього із проханням вирішити це питання на державному рівні. До речі, з аналогічною проблемою зіткнулися і в інших апеляційних судах України.
Деякі Інтернет-видання, у тому числі й таке популярне, як «Українська правда», поспішили повідомити, що апеляційний суд Волинської області повністю призупинив роботу. Це зовсім не так: суд працює, розглядає ті справи, які надійшли і призначені раніше. Це, зокрема, 296 кримінальних справ, понад 1000 цивільних, 180 справ про адміністративні правопорушення. Однак злагоджена робота суду незабаром може бути перервана через елементарний брак коштів на поштові відправлення.
Чому ж склалася така ситуація? Як пояснили в апеляційному суді Волинської області, відповідно до змін у законодавстві, у лютому 2010 року були внесені зміни до статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України та статті 15 Цивільного процесуального Кодексу України, якими до компетенції місцевих та апеляційних загальних судів віднесено спори між суб’єктами владних повноважень та фізичними особами з приводу соціальних виплат (виплати дітям війни, виплати матерям, які мають дітей віком до трьох років, перерахування та нарахування пенсій тощо).
У квітні поточного року апеляційному суду Волинської області з Львівського апеляційного адміністративного суду передано 2 769 справ, пов’язаних із соціальними виплатами, апеляції по яких подані до 10 березня 2010 року без сплати коштів за інформаційно-технічне забезпечення відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства (цим Кодексом сплату таких витрат не передбачено). Для забезпечення їх розгляду необхідно щонайменше 221, 5 тис. грн. Крім того, щоденно на розгляд апеляційного суду надходять справи цієї категорії з місцевих судів області.
У 2009 році апеляційним судом області розглянуто 3 748 судових справ та матеріалів усіх категорій, у тому числі 1715 цивільних справ та матеріалів, а за один місяць 2010 року із Львівського апеляційного адміністративного суду передано 2 769 справ.
Суми ж, які йдуть на забезпечення розгляду судових справ, досить великі. За чотири місяці поточного року на придбання конвертів, марок, паперу, дисків, картриджів, тонерів, канцелярських та господарських товарів, бланкової продукції надійшло 50,8 тисячі гривень за загальним і спеціальним фондом. Із цих коштів оплачено 11 тисяч гривень боргів минулого року. На придбання вищезазначених товарів у січні—квітні поточного року фактично виділялося менше 10 тисяч грн., в той час, коли лише на конверти і марки щомісяця необхідно 16—18 тисяч гривень.
У травні на ці видатки кошти ще не надходили. Окрім того, кошти потрібні ще на ремонт оргтехніки та обслуговування обладнання, оплату послуг зв’язку, не кажучи вже про комунальні послуги.
По цивільних справах громадяни сплатили кошти на інформаційно-технічне забезпечення і мають право вимагати своєчасного та законного розгляду справ. Їх не цікавить, що в судах немає коштів.
Неважко підрахувати, що по одній нескладній цивільній справі, де є лише дві сторони, яка розглядається з першого разу, без необхідності усунення недоліків, відсутності ускладнень у судовому процесі (відкладення розгляду справи, залишення без руху, надання строку для усунення недоліків тощо) та при явці сторін, витрати становлять щонайменше 30 гривень.
З розглядом кримінальних справ дещо простіше, оскільки про призначення справи до попереднього розгляду в апеляційному суді сторони вже повідомлені місцевими судами загальної юрисдикції. Хоча у процесі розгляду кримінальних справ також необхідні кошти на конверти, марки, папір тощо. Подібна нинішній ситуація була у 2009 році в місцевих судах області. Нині фінансування місцевих судів дещо покращилось, але і їм не вистачає коштів на придбання маркованої продукції, комп’ютерних дисків, канцелярських та інших товарів.
Аби такого більше не траплялося, керівництву держави слід більше уваги приділяти фінансуванню витрат для організаційного забезпечення діяльності судів. Цього вимагають і люди, які звертаються до судів по захист своїх порушених прав.
Волинська область.