Таку амбітну мету поставив перед собою уряд. Саме ця тема була основною на його вчорашньому засіданні.

Прем’єр-міністр Микола Азаров озвучив головні критерії, за якими уряд оцінюватиме ефективність роботи з відновлення промислового потенціалу та надаватиме можливу державну підтримку. По-перше, це випуск продукції, яка замінює імпортні товари. «Ми зобов’язані повернути країні позитивний зовнішньоторговельний баланс і спиратися, передусім, на власні сили», — зауважив прем’єр.

По-друге — конкурентоспроможність. І, нарешті, — створення робочих місць нового покоління. «Тобто робочих місць, які ґрунтуються на передових технологіях, у перспективних галузях, робочих місць, де продуктивність праці зростає не на відсотки, а в рази. А зарплата збільшується не на десятки гривень, а на порядок. Саме в такі робочі місця держава буде інвестувати кожну заощаджену гривню, а також залучати запозичення, кредити, заохочувати іноземні інвестиції», — сказав М. Азаров.

Прем’єр-міністр закликав регіони кардинально підвищити якість роботи з інвестиційними проектами. Зокрема, встановити максимально прості процедури надання земельних ділянок для розміщення підприємств. Оперативно вирішувати питання з енергопостачанням і підключенням до комунальних мереж, з дозволами і ліцензіями. Власне, уряд має на меті спростити регуляторну політику й скоротити кількість видів діяльності, які підлягають ліцензуванню.

Занепокоєний уряд і здоров’ям майбутнього покоління. «Безгосподарне ставлення, а інколи хижацьке захоплення дитячих таборів, баз відпочинку, профілакторіїв різко скоротило можливість держави оздоровлювати дітей. Але так буде не завжди», — зазначив М. Азаров. На урядовому засіданні обговорили законопроект «Про заборону ліквідації, перепрофілювання, відчуження закладів для оздоровлення та відпочинку». Його прийняття, переконаний прем’єр, дозволить забезпечити збереження та розвиток мережі дитячих оздоровчих закладів.

Розглянули урядовці й комплекс освітніх питань: порядок використання бюджетних коштів на видання, придбання, зберігання та доставку підручників і посібників для студентів, учнів, школярів і дошкільнят, виготовлення випускних документів про освіту, придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, які проживають у сільській місцевості. А також ухвалили комплекс рішень для атомної енергетики: заходи з підготовки та зняття з експлуатації атомних блоків та поводження з відпрацьованим ядерним паливом, підтримання в безпечному стані енергоблоків та об’єкта «Укриття». Крім того, розглянули стан впровадження спільних з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проектів.

Водночас уряд обговорив ситуацію з повінню, що наступає на Західну Україну. Наразі прем’єр вважає неприйнятною ситуацію з підтопленням територій. «У мене просте запитання — коли це припиниться? Ми що, не знаємо, де і які гідротехнічні споруди потрібні? Не знаємо, як будувати мости і дороги, які не змиває водою? Не можемо відновити ліси, які захищають від повені? Можемо. І порядок тут треба наводити не на один рік, а на десятиріччя», — наголосив М. Азаров.

Тож МНС доручено розгорнути оперативний штаб у регіоні, який потерпає від повені. А Міністерству регіонального розвитку і будівництва разом з місцевими адміністраціями проаналізувати всі протипаводкові програми, які існували, зробити їх інвентаризацію, актуалізувати проблеми, і протягом 2—3 місяців створити комплексну протипаводкову програму, яку можна буде реалізувати протягом трьох-п’яти років. 

Вл. інф.
На знімку: (зліва направо) міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, міністр культури і туризму Михайло Кулиняк, міністр фінансів Федір Ярошенко, міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.