З початку року «зелені кашкети» виявили 7471 непроханого гостя — 425 затримали за незаконний перетин рубежу, 492 — за порушення правил перебування в країні. Крім того, не пропустили в країну 6 553 іноземців — потенційних нелегальних мігрантів. «Завдяки вжитим заходам ситуація з прийомом-передаванням осіб у рамках виконання Угоди про реадмісію між Україною та Євросозом не стала для нас загрозливою», — наголосив на прес-конференції голова ДПСУ генерал армії Микола Литвин.
З моменту набуття чинності Угодою в повному обсязі, тобто з 1 січня 2010 року, з Євросоюзу до України повернули 231 особу. Причому 65 відсотків цих людей мали український паспорт (з країн СНД походили 19 відсотків, з інших держав — 16). Тож прогнози деяких експертів щодо катастрофічного збільшення кількості іноземців і перетворення країни на «фільтраційний центр» для охочих потрапити через нашу територію на Захід не справдилися.
Передусім приймають осіб, які незаконно потрапили з території нашої країни до ЄС. «Якщо людина транзитом, наприклад, летіла через Бориспіль, потім потрапила у ЄС і там порушила міграційне законодавство, то угода теж передбачає передачу, але треба мати чітку доказову базу», — пояснив Микола Литвин.
— Щодня 120—140 гостям ми відмовляємо в перетині кордону, в першу чергу — з країн міграційного ризику, — підсумовує голова ДПСУ. — Найбільша кількість потенційних нелегалів до нас прибуває з Молдови, Узбекистану, Таджикистану та інших країн СНД.
Значний вплив на ситуацію має завершення договірно-правового оформлення кордону. Нині «зелені кашкети» готуються до демаркації на україно-російській ділянці по суходолу. В яку суму виллється встановлення нових прикордонних стовпів, ще невідомо, проте перспектива завершити юридичне оформлення спільного рубежу нині вже не здається такою далекою. «Буде продовжено роботу зі створення змішаної україно-російської демаркаційної комісії, яка на своєму першому засіданні визначить план роботи, питання фінансування, порядок проведення демаркаційних робіт», — зазначив на прес-конференції голова ДПСУ. «Нам треба вирішувати питання проходження залізничних колій, автострад, майнові питання, розділення навпіл населених пунктів. Однак я вважаю, що проблем не буде», — наголосив головний прикордонник країни. Аналогічна робота розпочнеться і на білоруському кордоні.
Розраховуючи на запровадження безвізового режиму з боку ЄС, Україна серед іншого має переглянути процедури прикордонного контролю. «Є рішення уряду, визначено завдання всім міністерствам і відомствам, які причетні до візово-міграційних питань, у тому числі ДПСУ — до листопада подати на затвердження проект документа, який би відзначав питання інтегрованого прикордонного менеджменту на державних кордонах із суміжними країнами, — розповів Микола Литвин. — Ми над цією концепцією нині працюємо. Наші підходи в стандартах, процедурах у пунктах пропуску не повинні відрізнятися від процедур країн, які приєдналися до Шенгенського кодексу про кордони».
Ухвалений в Україні торік закон про прикордонний контроль був побудований із врахуванням стандартів і процедур цього кодексу. «Ми підготували проекти близько восьми постанов Кабміну, які вносять істотні зміни в організацію прикордонного контролю, особливо паспортного, — додав голова ДПСУ. — Крім того, підготували постанову про спрощення прикордонних формальностей під час проведення в Україні Євро-2012. Вона вже практично завізована і буде подана на розгляд уряду». Документ передбачає скасування міграційних карт і оформлення пасажирів на борту літаків та у поїздах.
Чекають «зелені кашкети» і на запровадження біометричних паспортів, нагадав Микола Литвин: «Це дасть змогу перебудувати систему прикордонного контролю взагалі. Людський фактор при перевірці документа буде зведено до мінімуму». Тож замість стандартних двох хвилин перевірка паспорта може скоротитися до 10—15 секунд. Нині в аеропорту Бориспіль триває експеримент із запровадження такого автоматизованого контролю щодо власників спеціальних магнітних карток, які ДПСУ безкоштовно видала 10 000 громадян, які часто літають за кордон.