Тисячі севастопольців (як і жителів приморських районів Криму, Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької та Донецької областей) у курортний сезон отримують вагоме збільшення до сімейного бюджету від здавання в оренду дач. Дохід такий значний, що найбільш розторопні «дачники» свої прибережні заміські будинки поступово перетворюють на міні-готелі та на літні місяці наймають персонал для їх обслуговування. Але аж ніяк не всі гостинні дачники готові добровільно платити податок з отриманих доходів та офіційно працевлаштовувати обслугу.

Допомогти уникнути конфліктів з вимогами законодавства таким підприємцям готові фахівці податкової служби. Вони напередодні курортного сезону проводять інвентаризацію садових товариств і фіксують адреси будівель, потенційно готових до прийому туристів. Попутно, з метою припинення виплат «конвертових» зарплат, оцінюють також кількість працівників, яких потрібно буде наймати.

Так, податківці Балаклавського району встановили хазяїна дачі на мисі Фіолент, який приготувався цього літа здавати кімнати відпочивальникам. Він планує працевлаштувати не менше чотирьох найманих робітників. Вісім його сусідів теж уже зареєструвалися платниками єдиного податку, щоб цьогоріч вести господарську діяльність у злагоді з контролюючими органами. Інспектори держподаткової служби направили в агентства нерухомості та

РЕПи офіційні листи, в яких запитують інформацію про здавання громадянами житла в оренду. Крім того, обробляють оголошення в друкованих ЗМІ, Інтернеті й навіть ті, які поширюють «дідівським» способом — клеять аркушики з текстом на стовпах і стінах.

На запевнення прес-центру Державної податкової адміністрації в Севастополі, податківці активно використовуватимуть всі доступні їм законні способи впливу на наповнення доходної частини місцевого бюджету. А також не рідше одного разу на тиждень ходити з перевірками дачними приморськими кооперативами.

Севастополь.