Понад тисяча медиків із двадцяти семи країн світу приїдуть до Вінниці для участі в міжнародних «Пироговських читаннях», приурочених до 200-річчя з дня народження видатного вченого-хірурга.
Науковий конгрес вчених-медиків триватиме з другого по п’яте червня нинішнього року в місті, де в церкві-некрополі зберігається забальзамоване тіло Пирогова. У Вінниці Микола Пирогов працював протягом двадцяти останніх років свого життя. На околиці, в садибі Вишня, створив перші сільську лікарню та аптеку, проводив наукові дослідження, займався поширенням освіти. Донині зберігся будинок, в якому жив хірург. Він входить до складу Національного музею-садиби Пирогова. Так само, як і музей-аптека з експозицією воскових фігур, церква-некрополь та меморіальний парк, в якому ще ростуть дві ялини, посаджені колишнім господарем будинку.
«Пироговські читання», які започатковано ще 1954 року, в Вінниці відбудуться всьоме. Починаючи з 2004 року вони стали міжнародними. За словами Героя України, ректора Вінницького національного медичного університету імені Пирогова Василя Мороза, такі зібрання проводять з метою збереження пам’яті про талановитого вченого-хірурга, а також максимального впровадження у практику його вчення. У рамках читань буде проведено ХXІІ з’їзд хірургів України та V з’їзд анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів України. Указом Президента України «Пироговські читання» включено до переліку державних свят.
Тим часом у місті над Бугом зіткнулися з проблемою номерів підвищеної комфортності в готелях. Таку велику кількість поважних гостей тут приймають мало не вперше.
Вінниця.