Ціни реалізації свиней в травні знизились на 26,3 відсотка — з 19 до 14 гривень за кіло живої ваги порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Така тенденція, зазначає експерт асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Єлизавета Святківська, спричинена нарощуванням поголів’я та обсягів реалізації свиней. Так, на 1 травня їх поголів’я у всіх категоріях господарств зросло на 15 відсотків до 7,95 мільйона голів. Причому в сільгосппідприємствах зростання відбулося на 19 відсотків. Відповідно реалізація свиней на м’ясо збільшилася на 10,7 відсотка порівняно з аналогічним періодом, що на тлі низького попиту на внутрішньому ринку вплинуло на зниження закупівельних цін, навіть незважаючи на скорочення імпорту.
Як відомо, що для споживача добре, для виробника — не дуже. У разі зниження цін до 13 гривень за кіло живої ваги, констатують експерти, близько 30 відсотків сільгосппідприємств втратять прибутки. Можливе скорочення поголів’я на свинофермах, що використовують застарілі технології.
Про перспективи розвитку галузі свинарства та кон’юнктуру ринку йтиметься завтра під час міжнародної конференції «М’ясне тваринництво України-2010», що відбудеться у Чабанах Києво-Святошинського району на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК.