або Кілька штрихів про сучасну ділову людину і згуртований колектив
Шосткинський казенний завод «Імпульс», який цього року відзначає своє 162-річчя, рекомендацій не потребує. Заснований він ще за царя Панька — у прадалекому 1848 році, а нині це потужне підприємство оборонного комплексу України. Окрім основної спеціалізації, колектив також виробляє вибухові засоби для потреб підприємств гірничорудної, металургійної і вугільної галузей промисловості, теплоенергетики, будівництва, задіяний у державній програмі з утилізації старих видів боєприпасів. І все-таки сьогоднішня найвідоміша візитівка, яка останнім часом вплетена в оборонне мереживо підприємства, — святкові салюти і феєрверки. А ще в жорстких рамках державної економіки «Імпульс» забезпечує безперебійну життєдіяльність багатьох підприємств, які мають стратегічне значення для національної безпеки нашої країни.
Підприємство розправляє крила
Система заводського менеджменту шість років тому сертифікована за стандартом ІSO 9001-2000. Відтоді «Імпульс» за випуск високоякісної та конкурентоспроможної продукції відзначений трьома знаками якості «Вища проба», міжнародною нагородою «Європейська якість». Торгова марка «Імпульс» визнана «Золотою торговою маркою України». Колектив шосткинської «казенки» — незмінний переможець всеукраїнського конкурсу якості «100 кращих товарів України», дипломант проекту «Екологія та природні багатства України». Не так давно скарбничка відзнак і нагород заводу поповнилась Почесною грамотою та відзнакою Кабінету Міністрів України за високі виробничі досягнення у 2009 році.
— Попри загальноекономічну кризу торік трудівники підприємства недобрали лише три відсотки обсягів виробництва проти позаминулого року, — розповідає директор «Імпульсу» Євген Чернов. — Як вистояли? Зосередили увагу на створенні продукції, яка має попит і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках. Кризовий рік ще раз показав: майбутнє за підприємствами з міцною «кореневою» системою і власними ринками збуту. Тож завдання на 2010-й водночас і прості, і надскладні: в такому само ритмі жити і продовжувати працювати.
Завод «Імпульс» сьогодні найбільше і по-серйозному, либонь, єдине містоутворююче підприємство Шостки. Так, якщо у 2008-му ним реалізовано продукції на 155 мільйонів гривень, то минулоріч — на 150 мільйонів. При цьому питома вага оплати праці у собівартості продукції так і залишилась на рівні 28 відсотків. А торік, приміром, до бюджетів усіх рівнів і державних цільових фондів заводчани перерахували понад 27 мільйонів гривень. І все-таки головним досягненням Євген Чернов вважає збереження виробничих потужностей підприємства і безпосередньо трудового колективу разом з усім соціальним сектором «заводського» мікрорайону.
Не хлібом єдиним...
— Зберегти завод і колектив було найважче, — зізнається співрозмовник. — Найбільше не давали спокою сумніви: чи зрозуміють люди всю складність моменту? Адже в першому кварталі кризового року працювали лише два-три дні на тиждень. Це після заяви, що скорочень на підприємстві не буде. Щоправда, впродовж року чисельність працюючих на виробництві таки зменшилась на сто осіб. Однак природним шляхом: хтось пішов на пенсію, хтось захворів, хтось виїхав... Окрім того, вирішили: навіть якщо обставини змусять працювати лише один день на тиждень, ми не повинні втратити жодної спортивної секції чи творчого колективу, маємо зберегти заводські дитячий садок і профілакторій. На кризову ситуацію можна списати все: занедбані дороги, засмічене місто — десятки, сотні інших негараздів. Та кризи приходять і зникають, а залишаються ті, хто не піддався їхньому тлінному впливу, хто, думаючи про завтра, протистояв йому своїми працею та розумом, хто вистояв, зберіг колектив і підприємство.
— Певно, не останнє місце у виживанні відіграла державна програма утилізації відходів? — цікавимося в директора.
— Ніколи не розумів і не сприймав терміну «виживати», занадто він мінорно-песимістичний. Нам, «оборонникам», ніколи не було легко, але ми завжди гідно жили, з честю виконували те, що потрібно для людей, для держави.
— У 2009-му програма утилізації на «Імпульсі» становила заледве десять відсотків у загальному обсязі виробництва, — продовжує Євген Дмитрович. — Тож усе вирішували ринки збуту, в тому числі й зовнішні. Ми їх не тільки не втратили, а й розширили за рахунок того-таки міжнародного сертифіката «Європейська якість». Тому, коли на Заході стало сутужно з кредитами, наша продукція завдяки якості і ціні стала конкурентоспроможною. Зізнаюся, без міжнародного сертифіката навряд чи вижили б. А так сьогодні успішно торгуємо з фірмою «ORІCA» — це міжнародний синдикат, який виготовляє 60 відсотків вибухової продукції у світі і стільки ж відсотків виконує вибухових робіт. Але водночас закуповує і нашу продукцію. Ми також поставляємо її до Білорусі, Болгарії, Грузії, Молдови, Естонії, Вірменії...
Утім, нинішні успіхи казенного «Імпульсу» були б набагато вагоміші за підтримки держави, на яку він працює. Досить зазначити, що з початку незалежності «піклувальниця» не вклала в модернізацію шосткинського виробництва бодай мідної копійки. Як результат — зношеність обладнання становить 60 відсотків з «гачком». Тим часом кілька високоточних центрів з металообробки забезпечили б підприємству серійне освоєння 13—15 нових виробів, які безпосередньо впливають на зміцнення обороноздатності країни і які в Україні ніколи не випускались. «Певно, тому, що в нашій країні ще й досі домінують структури, зацікавлені в розвитку базарів і торговельно-розважальних центрів, а не високотехнологічних промислових підприємств...», — робить невтішний висновок керівник «Імпульсу». Тому в Шостці розраховують лише на власні сили й тямовитість заводських конструкторів і майстрів цеху нестандартного обладнання. Бо ті три мільйони гривень власних коштів, які тут щорічно виділяють на модернізацію, — крапля в морі для підприємства, яке на цілий корпус, а то й два, вирвалося попереду інших. Однак потрібно віддати належне Євгену Чернову — він ніколи, навіть у найскладніших ситуаціях, не «грішив» песимізмом:
— Звісно, фінансування, сучасні технології, новітнє обладнання багато важать. Та, як на мене, набагато важливіше визначитись з ідеєю. А конкретніше — з тим, що і як будемо випускати, куди збуватимемо продукцію, з ким, яким колективом працюватимемо тощо. Якщо діяти в рамках загальної ідеї, націленої на створення та розвиток підприємства, — все вийде, а решта — інвестиції, фінанси, устаткування — додасться.
Зрештою, Євген Чернов не менше, ніж про хліб насущний, дбає й про хліб духовний. Тому на директорському столі поряд із виробничими завданнями ви завжди побачите програму соціального розвитку колективу. На балансі заводу — три гуртожитки, спортивний комплекс, Палац культури, база відпочинку, профілакторій, підсобне господарство. На обслуговуванні — житловий фонд загальною площею 186 тисяч квадратних метрів. А ще завод активно допомагає медичним закладам міста, здійснює шефство над трьома загальноосвітніми школами та єдиною в області школою мистецтв, своїм коштом утримує секції та гуртки для дітвори. І все це, на відміну від інших «просунутих благодійників», Євген Чернов робить «без шуму і пилу», як і належить справжньому меценатові. Меценатові, а не спонсору. До речі, саме визначення «спонсор» у нього не в пошані: «Більшість спонсорів займаються благодійністю заради власного вихваляння та зиску: дадуть гривню, а роздзвонюють про своє велике серце на мільйон...», — почули ми від директора.
Виконуй заповіді Господні і шануй ближніх...
Це основне життєве кредо Євгена Чернова, яке він намагається прищепити всім без винятку.
А ще 13 років тому важко було відшукати оптимістів, які вірили б у добрі перспективи «Імпульсу». Навпаки, всі пророкували заводові «світле майбутнє» шосткинських «Свеми», заводів хімреактивів, «Зірки» та десятків, сотень інших українських підприємств, які вже давно канули в Лету. Чи не єдиним, хто вірив у майбутнє «казенки», був наш візаві.
...Саме на «Імпульсі» у 1976 році розпочався трудовий шлях випускника Куйбишевської політехніки — фахівця з хімічних технологій високомолекулярних сполук Євгенія Чернова: там він здолав шлях від майстра до заступника начальника виробництва. З цієї посади, під кінець перебудови, уже в зрілому віці, він подався в бізнес і невдовзі почав розуміти, що відтоді щось дуже важливе у своєму житті проміняв на особистий інтерес. Тож у 1997-му повертається на підприємство заступником директора.
— Що побачив? Украй нерозумну, в чомусь навіть злочинну кадрову політику. Чого варте було хоча б масове скорочення на підприємстві — з 7,2 тисячі заледве до 4 тисяч. Скільки людей після цього спилися, скільки стали наркоманами, скільки дітей залишилися сиротами?!. А мети так і не було досягнуто. Завод продовжував занепадати, а в 1998-му взагалі втратив усі ринки збуту, соціальна сфера практично «вмерла».
— У тому, що працююче підприємство зупиняється на повному скаку, винен здебільшого керівник. Бо чи потрапив у нав’язану йому злочинну схему щодо «оздоровлення» підприємства під тодішнім модним лозунгом «ринкових стосунків», а чи, можливо, сам і був її ініціатором, і при цьому показував пальцем угору, мовляв, змусили. Якщо змусили і ти розумієш, для чого, — заяву на стіл і «гуд бай» або шукай політичні та економічні аргументи і важелі та йди з ними до самого верху — переконуй, пояснюй, відстоюй свою точку зору. Одне слово, не здавайся!
...Заводчани косили бур’яни, білили бордюри. Коштів не було, заборгованість у зарплаті сягнула 18 місяців. А на завод, який танув на очах, везли якісь труби, фуфайки — все, що завгодно, прикриваючись все тією ж «ринковою економікою». Євген Чернов не витримав знущання над унікальним виробництвом та й поїхав у столицю «на розбірку», і в кількох високих кабінетах запитав руба: «Скажіть-но, про яку оборону держави ви дбаєте і про яку державу Україна говоритимете завтра, після втрати єдиного в країні капсульного підприємства?». Здається, почули. Відповіддю на запитання стало призначення у 2001-му Євгена Чернова директором «Імпульсу».
«Державу творить і цементує народ»
— Я не розумію таких «ринкових стосунків», які нам нав’язують з початку незалежності, — продовжує розмірковувати мій співрозмовник. — Якщо ти ніколи не брехав, не крав, не кривив душею і був чесний з людьми — ти будеш з ними, а вони з тобою до кінця. Державу творить і цементує не влада, а весь народ.
Залишаючись вірним постулатам добра і чесності, Євген Чернов не став панькатися зі шкурниками, рубонув по них та їхніх «ідеалах» так принципово і відчутно, що деякі й досі не можуть відійти від того «щеплення». Любителям красти державне майно не допомогли високі протеже ні в області, ні в Києві. Паралельно Чернов розробив теорію 15 больових точок, передусім у соціальній сфері: започатковано свято мікрорайону, конкурси, заводські спартакіади, відновлено діяльність спортивних секцій. Власними силами відремонтували два залізничні вагони і запустили свій поїзд з безкоштовним проїздом для працівників підприємства, які добираються на роботу з Шостки...
Усі, хто знає Євгена Чернова — від працівника заводу до міністра і вище, — вже давно переконалися: для цієї людини немає жодних перепон на визначеному ним шляху. Бо всі вони падають-зникають перед його завзяттям, авторитетом і чесністю.
Ганна ПАХОМОВА, Владислав ЖМУРКОВ.
Сумська область.
P.S. Наприкінці найщедрішого весняного місяця — 28 травня — директор «Імпульсу», кавалер орденів «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів Євген Чернов відзначатиме свій полудень віку — 50-річчя від дня народження.
Колектив «Голосу України» зичить ювіляру міцного здоров’я, щастя й натхнення. Бажаємо, щоб тверда капітанська рука й надалі впевнено вела «Імпульс» уперед, до нових здобутків і перемог!
На знімку: на одній із дільниць з виробництва електродетонаторів.
Фото автора.