Наша газета повідомляла про відкриття в Києві п’ятого Міжнародного конкурсу-фестивалю баяно-акордеонового виконавського мистецтва «АссоHоlіdау» (свято акордеона). Що ж показав конкурс?

Якщо в першому такому заході 2006 року брали участь 53 музиканти із семи країн світу, то на нинішній було заявлено 33 з п’яти країн, та й ті не всі приїхали. І це при тому, що організатор конкурсу — Творчий центр Яна Табачника «Маю честь запросити» — цього разу також оплачував конкурсантам проживання в готелі й не брав з них внески. Очевидно, інші витрати внаслідок світової економічної кризи виявилися декому не під силу.

Як і колись, у конкурсі взяли участь переважно студенти вищих музичних навчальних закладів України, Росії, Білорусі, Сербії, Боснії та Герцеговини.

Конкурсанти категорії «А» (класична музика), на думку більшості членів журі, продемонстриировали високу виконавську майстерність міжнародного рівня. Тому дуже складно було визначити найкращих — усе вирішували десятки сотих бала. Перше місце в цій номінації присуджено Ельдару Абдураїмову (на знімку праворуч) з Росії. Друге — Драгану Рибичу з Боснії та Герцеговини, третє — українцеві Вадиму Самолюку.

А в естрадно-джазовій категорії «В» ні перше, ні третє місця взагалі не присуджували, друге дісталося українцеві Артемові Санжаку з Одеси (на знімку  ліворуч). Чому так «поскупилося» журі? Тому що, як сказав на закритті конкурсу Ян Табачник, учасники цієї категорії були найслабшими в порівнянні з попередніми чотирма роками, вони не виконували сучасну естрадну музику, їхній репертуар не відповідав умовам конкурсу тощо.

Фото Анатолія СЕЛЕНТІЯ.