Восьмеро жінок і троє чоловіків із села Іванів Калинівського району на Вінниччині госпіталізовано до районної лікарні із симптомами отруєння. За інформацією медиків, стан потерпілих задовільний. Після вжитих термінових заходів вісьмох планують виписати з лікарні найближчим часом. Решта продовжать курс лікування. Усі потерпілі працюють на одному з місцевих підприємств із виготовлення столярних виробів. Біда сталася посеред робочого дня 24 травня.
За словами сільського голови села Іванів Віктора Онуфрійчука, під час грози у приміщення цеху залетіла кульова блискавка. Пролунав сильний вибух. Одразу спрацювала автоматична система пожежогасіння. Із модулів висипалося 150 кілограмів хімічної речовини, що використовується для гасіння вогню.
— Саме цією речовиною отруїлися люди, — уточнив Віктор Онуфрійчук. — Їх госпіталізували. Власник підприємства запевнив мене, що візьме на себе всі витрати на лікування працівників.
Медики стверджують, що потерпілі в перші хвилини обстеження скаржилися на головний біль, нудоту, у них проявлялися рвотні рефлекси. У більшості спостерігався стресовий стан від несподіваного вибуху. Нині, уточнюють лікарі, загрози щодо погіршення здоров’я людей немає.
Як пояснили фахівці, встановлена в цеху система пожежогасіння — іноземного виробництва. Вона дороговартісна, коштує приблизно двісті тисяч гривень. У 33 модулях — 500 кілограмів хімічної речовини для гасіння вогню. Принцип роботи такий, що перед висипанням речовини подається сигнал тривоги. Для того, щоб люди, які перебувають у приміщенні, мали можливість залишити його. У цьому разі автоматика спрацювала без попередження, і на голови людей посипалася хімічна речовина.