30 травня в Україні мали б відбутися вибори до місцевих органів влади. Але попередню постанову парламенту скасовано, нової дати виборів не призначено. Зараз уже ніхто не заявляє, як кожен кандидат навперебій під час президентської кампанії, що місцеві вибори відбудуться вчасно. Називають усе нові й нові дати: якщо спочатку йшлося про місцеві вибори навесні наступного року, то зараз процес набирає швидших обертів: уже говорять про цьогорічну осінь та про повернення до призабутої мажоритарки.
У неділю Президент України Віктор Янукович в інтерв’ю українським телеканалам заявив, що вибори до місцевих органів влади повинні відбутися восени 2010 року. Він повідомив, що найближчим часом розпочне з цього питання консультації з усіма політичними силами, в тому числі опозиційними, в основу яких покладе «вимоги Конституції». «Конституція вимагає провести вибори в цьому році. Відкладати їх далі означає порушувати Конституцію. Це неприпустимо, і я на це ніколи не піду», — наголосив глава держави.
Президент також висловив переконання, що вибори можна проводити лише на основі нового законодавства. «Практично всі політичні сили висловились за те, що виборче законодавство необхідно змінювати. Тому нам треба домовлятися зараз, щоб відповідні законопроекти були відпрацьовані, узгоджені між політичними силами, розглянуті і прийняті в парламенті. Я вважаю, що на селищному рівні треба проводити мажоритарні вибори, щоб люди своїх депутатів знали, щоб вони були закріплені за територіями. Я за таку систему», — сказав В. Янукович. Змінити виборче законодавство, на думку глави держави, можна вже в першому півріччі поточного року.
Водночас днем раніше, у суботу, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час робочої поїздки до Харкова на прес-конференції заявив, що місцеві вибори повинні відбутися 27 березня 2011 року. На його переконання, «необхідно уніфікувати терміни повноважень депутатів місцевих рад і міських, селищних та сільських голів». (Адже Конституцією передбачено, що місцеві ради обираються на п’ять років, а міські, селищні та сільські голови — на чотири роки).
В. Литвин вважає, що місцеві ради і голів треба обирати на п’ять років. І якщо Конституційний Суд не матиме зауважень до відповідного проекту конституційних змін, то вже у вересні Верховна Рада зможе затвердити ці зміни остаточно конституційною більшістю. Однак якщо зміни до Конституції буде внесено у вересні, то у жовтні вибори провести ніяк не можна.
На думку В. Литвина, потрібно знайти консенсус щодо виборчої системи: місцеві вибори мають відбуватися на мажоритарній основі, а депутатів до Верховної Ради треба обирати за відкритими партійними списками. «Ми повинні поставити країну попереду партій. Не розв’язавши цієї проблеми, йти на вибори — це поширювати конфлікт, — цитує В. Литвина парламентська прес-служба. — Але я глибоко переконаний, що конфлікт, як рушій розвитку країни, більше не працює».