Учора презентували просвітницький проект «Київ — столиця українських музеїв», вихід якого приурочений до Дня Києва. Проект представили його ініціатори та організатори: заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку), головний редактор журналу «Главред» Діана Дуцик, голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець та секретар комісії Київради з питань освіти та науки Олексій Давиденко.
За словами організаторів, мета проекту — поінформувати, передовсім освітні заклади столиці, про головні державні та комунальні музеї Києва, їх напрацювання, виставки, можливість відвідування їх школярами і студентами на пільгових умовах. З цією метою в номері журналу «Главред» до Дня Києва представлена карта музеїв столиці та зібрана вся необхідна інформація про їх роботу: розташування, час роботи, направленість, експозиції тощо. Загалом у журналі представлені майже 50 муніципальних і національних музеїв.
«Наша головна ідея — до дня міста зробити для всіх шкіл, вищих навчальних закладів, бібліотек своєрідний путівник по музейному простору столиці. Адже протягом останніх років багато музеїв столиці поповнили свої експозиції, оновили виставки, і ми хотіли, щоб їх великий науковий і просвітницький потенціал належним чином оцінювався і використовувався», — зазначив Микола Томенко.
Він також зауважив, що особливо актуальний цей проект наприкінці навчального року для проведення позакласних уроків в музейних закладах. «Відвідування школярами та студентами музеїв української столиці, знайомство з їх напрацюваннями повинно стати нормою і важливою складовою як навчального процесу, так і просвітницької діяльності», — наголосив заступник голови парламенту.
«Ми хочемо створити всі умови, щоб керівники шкіл та вищих навчальних закладів знали інформацію про нові експозиції, виставки та можливості музеїв Києва, максимально користалися нею та залучали молодих людей до історії, культури, мистецтва нашої країни», — підкреслив Микола Томенко. Організатори повідомили, що протягом тижня всі школи, бібліотеки та вищі навчальні заклади столиці безкоштовно отримають спеціальний випуск журналу.
* * * 
А непередодні заступник Голови Верховної Ради України, засновник фонду «Справедлива країна» Микола Томенко передав тисячу примірників аудіодисків із записом творів першого, 1840 року, видання «Кобзаря» Тараса Шевченка для навчально-виховних закладів Черкащини.
Виступаючи перед інтелігенцією Шевченкового краю, парламентарій зазначив, що аудіо-версія «Кобзаря» з голосами видатних українських митців різних епох народилася завдяки журналістам Національної радіокомпанії України та фонду «Справедлива країна».
На диску відтворено унікальний запис поезії Тараса Шевченка, котру прочитав у 1906 році Марко Кропивницький, реставровано пісню «Думка» у виконанні Оксани Петрусенко (1937 рік), поему «Катерина» з голосу Наталії Ужвій (1964 рік), «Тополю», прочитану Ольгою Кусенко (1963 рік) та іншими незабутніми артистами і співаками.
Лідія ТИТАРЕНКО. 
Черкаська область.