Те, як змінюються політичні настрої в області, можна відстежити і на прикладі роботи сесій Рівненської обласної ради, що скликалися після того, як було призначено нового голову Рівненської ОДА, його заступників та голів райдержадміністрацій.

Спроба провести позачергову сесію Рівненської обласної ради з прийняття рішень щодо харківських угод по Чорноморському флоту Російської Федерації закінчилася фальстартом — сесія не відбулася, позаяк не набралось кворуму: в залі зареєструвалося лише 37 депутатів із 80. У кулуарах висувалися різні версії такої низької явки депутатів: мовляв, сесія скликалась у пожежному порядку, тож багато депутатів (навіть із табору помаранчевих сил) не змогли прибути на неї. Але очевидно і те, що дехто з депутатів, основна діяльність яких пов’язана з бізнесовими справами, не хочуть бити горшки з нинішньою виконавчою владою... А дехто в кулуарах і не приховував, що стомився від вказівок партійних лідерів згори до постійної конфронтації.
Укотре постало питання і про те, що до місцевих органів влади потрібно обирати депутатів не за партійними списками (а до них, чого лукавити, переважно потрапляють люди заможні), а за мажоритарною системою.
Однак з другої спроби на останній сесії Рівненської обласної ради більшості, яка тепер в опозиції, представленій в облраді фракціями БЮТ, «Наша Україна» та УПН ( а це відповідно 28, 23 та 11 депутатів), вдалося прийняти звернення до вищих посадовців держави щодо угод по ЧФ РФ. Зрештою, рішення це було прогнозованим. Тож той малолюдний пікет з палатками перед початком сесії був справді зайвим. Як і репліка одного з депутатів від опозиційної більшості, що від того, чи буде внесене у порядок денний і проголосоване питання по флоту, залежить результат голосування щодо інших важливих для регіону питань — бюджету та про передачу повноважень виконавчій владі розпоряджатися комунальним майном області. Адже це нагадувало невеличкий політичний шантаж.
Зрештою, розум і прагматизм узяли гору, і всі важливі для життя регіону питання були проголосовані. Депутат від БЮТ пояснила таке голосування тим, що її політична сила теж зацікавлена, щоб в області розвивалась економіка, вирішувалися наболілі проблеми. Та й беручи управління комунальною власністю області, Партія регіонів, яка закріпилась у виконавчій владі, бере на себе відповідальність за справи в регіоні.
Готовності до цієї відповідальності не заперечував і голова Рівненської ОДА, представник Партії регіонів Василь Берташ, який заніс собі в актив те, що толерантно ставиться до представників усіх політичних партій, завжди був проти люстрацій при зміні влади, не чинить жодного тиску на представників бізнесу, які мають інші політичні погляди, навпаки, закликає їх до співпраці. А також готовий звітувати перед громадою за зроблене на посаді керівника виконавчої влади області. Говорячи якщо не про співпрацю, то хоча б про компроміс із політичними опонентами на благо регіону, В. Берташ не лукавив. Адже тільки так можна приймати важливі рішення, оскільки Партія регіонів, прийшовши до виконавчої влади, в обласній раді представлена лише чотирма депутатами (її готові підтримати шість народників, п’ять соціалістів, три представники фракції «Відродження» та, залежно від ситуації, ще по кілька депутатів від опозиційної більшості). Тож, як правильно вважає керманич регіону, тільки шляхом компромісу можливо досягти якихось позитивних результатів.
Тим часом задумів у нового голови ОДА багато: це і відновлення роботи підприємств, залучення інвестицій в область... Їх можливо реалізувати за умови, що не буде політичної конфронтації, збурення людей, чого часто вимагають від регіональних керівників їх столичні лідери, діючи за шаблоном.
Регіоналам, особливо в західних областях, де вони мають меншу електоральну підтримку, ніж у східних, треба добре постаратися, щоб зміни на краще відбулися. На Рівненщині на керівних посадах в ОДА — професіонали, голова і майже всі його заступники мають досвід такої роботи, бо свого часу вже працювали на таких посадах і багато корисних справ для регіону записали у свій актив. А зараз від них значною мірою залежить, чи повірять люди Партії регіонів, чи буде більше у неї мандатів на майбутніх виборах до місцевих рад.
Тим часом повністю перекласти відповідальність за справи на Рівненщині лише на Партію регіонів, представники якої очолюють виконавчу гілку влади, було б несправедливо. Адже і обласну, і місцеві ради очолюють переважно представники помаранчевих сил — БЮТ і «Нашої України». А представницька влада так само несе відповідальність за те, як вирішуватимуться проблеми регіону, як він розвиватиметься. А це значною мірою залежатиме від того, чи буде знайдено компроміс між двома гілками влади в регіоні.
Загалом усім політичним силам потрібно добряче попрацювати, щоб відновити довіру людей до влади, яку на Рівненщині представляють і Партія регіонів, і БЮТ, і «Наша Україна». А чвари між ними не додадуть рейтингу жодній із політичних сил. Інша справа — дискусії, в яких народжується істина, хай хоч тернистий, але компроміс.
 
Рівне.