Одеський апеляційний адміністративний суд задовольнив позов народного депутата України Павла Кириленка (фракція ВО «Свобода») до Одеської міської ради. Суд визнав незаконним і скасував розпорядження колишнього міського голови Олексія Костусєва від 23 травня 2011 року «Про утвердження Правил пропускного режиму в адміністративному будівлю Одеської міської ради».
Правила анульовані повністю — як такі, що суперечать Конституції України й Закону «Про місцеве самоврядування».
Із судовим позовом народний депутат звернувся в червні минулого року. Перша інстанція його відхилила, але політик успішно оскаржив рішення в апеляції.
Олексій Костусєв, нагадаємо, заборонив доступ у будівлю міської ради для всіх осіб, не внесених у список запрошених. Через це неодноразово виникали скандали й навіть зіткнення. Пропускний режим здійснювала охоронна фірма з Києва.
Розпорядження колишній міський голова підписав заднім числом — після того, як 14 липня 2011 року охоронці з бійкою не пустили на закрите засідання міськвиконкому, присвячене паркувальним тарифам, депутата облради, нині голову Одеської обласної ради Олексія Гончаренка, сина Олексія Костусєва.
21 грудня 2012-го спроба закрити доступ у сесійну залу групі активістів ВО «Свобода» на чолі з Павлом Кириленком вилилася в грандіозну бійку із застосуванням пожежних шлангів і газових балончиків.
Як відомо, частина 2 статті 19 Конституції України передбачає, що органи державної влади й місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень і способом, передбаченими Конституцією й законами України.
Розпорядження міського голови суперечить законодавству України, зокрема статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування України», яка не дає міському голові повноважень обмежувати доступ у приміщення міської ради.
Одеса.