Днями Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час проведення консультативної ради з питань місцевого самоврядування при главі парламенту зустрівся з журналістами.
«Нам необхідно сьогодні консолідувати владу, а через консолідацію влади консолідувати країну. А що стосується виборів, то нам потрібно усунути всі прогалини, які є з вини законодавців у Конституції України. Це терміни виборів для осіб і рад, обраних на позачергових виборах. Це уніфікація термінів перебування на посадах керівників міст, а також депутатів. Головне й визначальне — за якою системою проводити вибори», — сказав глава парламенту.
Він уточнив: для того, щоб ухвалити всі ці рішення, потрібен час до вересня включно. «Не треба ходити до ворожки, щоб спрогнозувати, які результати виборів будуть у місцеві органи влади в Криму або у Львові та Львівській області», — зазначив В. Литвин. На його глибоке переконання, такі вибори «дадуть дві країни». «А нам потрібна цілісна, стабільна й передбачувана Україна», — підкреслив керівник парламенту.
Крім того, Володимир Литвин вважає, що автономія потребує посилення економічної самостійності. «На мою думку, Крим має одержати дуже широкі права в плані економічної самостійності, і з урахуванням цього має бути посилено повноваження уряду Криму», — сказав Голова Верховної Ради. І додав: «Я вважаю, що це ще більше зцементує країну, ніж призведе до якихось сепаратистських устремлінь, про які так багато розповідають стосовно Криму».
А багатонаціональні військові навчання в Україні й допуск іноземного військового контингенту на її територію, за його словами, є державною потребою. Однак на території півострова краще проводити навчання не під час курортного сезону. «Це державна потреба, ми не повинні шукати проблеми там, де їх не потрібно шукати», — впевнений Володимир Литвин.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин подарував учасникам засідання п’яте видання свого підручника «Історія України».
Крим.