Ранкове засідання 21 травня
Сесія розпочалася з години запитань до уряду. На запитання депутатів щодо міждержавних угод з Російською Федерацією відповідав міністр закордонних справ Костянтин Грищенко (на знімку вгорі). Парламентаріїв, зокрема, цікавило, чи не призведуть підписані угоди та угоди, які плануються до підписання щодо демаркації кордону між Україною та Російською Федерацією, до втрати Україною контролю над Керченською протокою та частиною акваторії Азовського моря. Міністр наразі запевнив, що укладені угоди створюють правові підстави для започаткування процесу демаркації сухопутної ділянки державного кордону з Російською Федерацією. Ця угода, за словами К. Грищенка, жодним чином не пов’язана з розмежуванням (делімітацією) Азовського і Чорного морів та Керченської протоки.
Водночас міністр повідомив, що у червні планується проведення чергового, 33-го, раунду переговорів щодо розмежування цих територій, і українська сторона домагатиметься визнання існуючого нині українсько-російського кордону. «Наша позиція впродовж багатьох років з цих питань залишається незмінною», — сказав урядовець.
Непокоїла народних депутатів і можлива експансія Росії на українському медійному та культурному просторі. За словами К. Грищенка, угода про співпрацю в гуманітарній сфері передбачає співробітництво на паритетній основі. Заперечив урядовець і наявність угоди про співпрацю у газовій сфері. «У рамках контрактів між відповідними урядовими структурами обох країн ведеться обговорення питання про максимально ефективне використання української ГТС, яку ніхто не збирається нікому передавати в інтересах двох держав. Але ніякої конкретної угоди сьогодні не існує», — сказав він.
Розвіяв міністр і побоювання народних обранців, що угода про співпрацю в ядерній енергетиці призведе до переходу підприємств ядерної галузі у власність РФ. «Не призведе», — констатував К. Грищенко.
Після оголошення депутатських запитів сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Зокрема, за скороченою процедурою розглянула три проекти щодо підготовки та проведення Євро-2012.
Перший — про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо митного оформлення товарів, призначених для підготовки та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу, — зокрема, передбачається встановити для УЄФА, учасників чемпіонату і призначених осіб тимчасові правила ввезення на митну територію України та вивезення за межі митної території України товарів, призначених для підготовки та проведення чемпіонату.
Хоча реалізація цього закону призведе до тимчасових втрат з державного бюджету, треба зважати на те, що проведення чемпіонату дасть додаткові надходження до головного кошторису, зазначив міністр фінансів Сергій Рибак. Цей законопроект сесія ухвалила за основу.
Другий проект — про внесення зміни до статті 5 Закону «Про податок на додану вартість» (щодо оподаткування при проведенні в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу) парламентарії ухвалили за основу і в цілому як закон. Він передбачає звільнення від оподаткування розповсюдження, продаж футбольних квитків та інших послуг.
У першому читанні сесія ухвалила і третій проект про внесення змін до деяких законів щодо розвитку та підготовки готельної інфраструктури до проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Він передбачає на 10 років (з 1 січня 2011 року) звільнити від оподаткування прибутки, отримані готелями категорії 3—5 зірок, у разі якщо ці готелі новозбудовані, реконструйовані або в них проведена капітальна реставрація, були введені в експлуатацію до 1 вересня 2012 року.
Крім того, сесія в цілому як закон ухвалила зміни до Кримінально-процесуального кодексу щодо видачі особи (екстрадиції), а також достроково припинила депутатські повноваження Олексія Костусєва та Сергія Ларіна. Потому народні депутати заслухали звіт ТСК з питань розслідування обставин, пов’язаних із звинуваченнями у розбещенні неповнолітніх. Висновок ТСК: «За результатами розслідування справи достатніх доказів вини Полюховича та інших осіб в насильницькому задоволенні статевої пристрасті з малолітніми, які давали б достатньо підстав для направлення справ до суду, поки що не здобуто». Його озвучила голова комісії Катерина Самойлик. «Надати детальнішу інформацію у слідстві не видається можливим», — сказала вона. Наразі сесія припинила діяльність ТСК.
На ранковому засіданні депутати привітали з днем народження своїх колег Олексія Логвиненка та Сергія Павленка.