Ранкове засідання 20 травня
Верховна Рада ухвалила в цілому як закон законопроект про внесення змін до деяких законів України стосовно оподаткування. Цими змінами пропонується усунути правові прогалини, які нині дають змогу ухилитися від оподаткування, вдосконалити порядок адміністрування податків та наблизити розміри податкових ставок до аналогічних рівнів, що діють у розвинених країнах. Щоправда, на початку розгляду цього документа голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін звернув увагу на те, що народним депутатам ще не роздано висновок головного юридичного управління, тож без цього розглядати законопроект недоцільно.
Юрій Сербін також зауважив, що в комітеті цей законопроект розглядали лише напередодні увечері, тож народні депутати просто фізично не готові до розгляду більш як 200 поправок. До того ж він нагадав, що голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська внесла постанову, якою пропонується скасувати рішення Верховної Ради про ухвалення цього законопроекту в першому читанні. Головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк відразу запропонував парламентаріям визначитися з цього питання, проте цю постанову не було підтримано.
Після цього, Верховна Рада перейшла до постатейного розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів стосовно оподаткування. Відтак С. Терьохін ще раз закликав народних депутатів «думати над тим, за що вони голосують, бо сьогодні податківці й так не вилазять з підприємств, а 20-ю поправкою пропонується ще в 1,5 разу збільшити терміни перевірок». Однак 235 парламентаріїв висловилися за збільшення «гостьового періоду» податківців на підприємствах.
Загалом цим законопроектом пропонується врегулювати проблемні питання сплати податку на прибуток, податок на додану вартість, рентних платежів та збільшення акцизного збору на деякі товари.
Законопроектом також пропонується ліквідувати деякі прогалини у законі «Про податок на додану вартість», які дозволяють створювати схеми для несплати ПДВ, або для його незаконного відшкодування з бюджету. Внаслідок таких схем держава щомісяця зазнає збитків на суму близько 2—3 млрд. грн. Для прикладу, існування таких схем забезпечується можливістю маніпулювати податковою звітністю шляхом включення до декларацій податкових накладних, виписаних платниками, які вже ліквідовані, або які перебувають у розшуку. Загалом, за даними податкових органів, сьогодні більш як 20 тисяч платників ПДВ входять до так званої групи ризику, тобто це платники, які визнані банкрутами, перебувають у стадії ліквідації чи їх місце знаходження невідоме. Отож з метою покращення адміністрування ПДВ законопроектом, зокрема, пропонується запровадити обов’язкове подання платниками податків разом з податковою декларацією електронних копій записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних, що підлягають перевірці.
На думку авторів законопроекту, це, з одного боку, дозволить податківцям вчасно виявляти схеми фіктивного відшкодування ПДВ, а з другого, забезпечить автоматичне відшкодування цього податку сумлінним платникам.
 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА

На знімку (в центрі): Павло Жебрівський і Сергій Терьохін.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Щодо збільшення ставок акцизного збору, то документом ставиться за мету поступове збільшення ставок на коньяки до рівня ставки на горілку, оскільки в зарубіжних країнах оподаткування міцних алкогольних напоїв здійснюється за однією ставкою незалежно від способу їх виробництва. Збільшення акцизів торкнеться також бензину та тютюнових виробів. Автори законопроекту, зокрема, зазначають, що в Україні частка податку в ціні пачки сигарет «Marlboro» становить лише 32 відсотки, тоді як у Литві — 60, а в Польщі — 68 відсотків. Нинішніми змінами пропонується збільшити питому вагу акцизів у ціні сигарет до 37 відсотків.
Загалом, за підрахунками експертів, реалізація передбачених цим законопроектом норм сприятиме упередженню ненадходження до бюджету податку на прибуток на суму близько 4,5 млрд. грн. на рік та податку на додану вартість — близько 6,9 млрд. грн. Окрім того, за рахунок збільшення акцизного збору бюджетні надходження мають зрости на 4 млрд. грн.
При цьому Верховна Рада підтримала пропозицію лідера комуністів Петра Симоненка про те, щоб з метою захисту споживачів Кабінет Міністрів у межах своїх повноважень, визначених законом «Про ціни і ціноутворення», забезпечив надходження встановлених акцизних зборів без підвищення роздрібних цін на товари та послуги. Утім, представники опозиції висловлювали сумнів, що уряду вдасться утримати після підвищення акцизів роздрібні ціни на нинішньому рівні.
На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Валерія Бевзенка, Юрія Каракая та Олександра Черноморова.

Сергій ЛАВРЕНЮК.
Інші фото з цієї події шукайте в фотомагазині на сайті
www.golos.com.ua.