Учора у Лівадійському палаці (м. Ялта) відбулося засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування під головуванням Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Про це повідомила прес-служба українського парламенту. Учасники виїзного засідання обговорювали питання щодо стану житлового будівництва в регіонах, проекти змін до Бюджетного та Податкового кодексів та проект Виборчого кодексу. Відповідну інформацію учасникам засідання надали міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба, перший заступник міністра фінансів Вадим Копилов, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, народний депутат Юрій Ключковський.
Відкриваючи засідання, В. Литвин, зокрема, зауважив, що найімовірнішою датою проведення виборів до органів місцевого самоврядування буде визначено березень 2011 року. Водночас глава парламенту зазначив, що «треба зробити все, аби ми знову нічого не наламали».
Крім того, В. Литвин наголосив, що Бюджетна резолюція на наступний рік має бути подана до парламенту до першого червня. «На наступному пленарному тижні першого червня ми розглядатимемо це питання. Я звернувся до Кабінету Міністрів України з тим, щоб ми сьогодні принаймні мали передбачувані процеси в Україні, у тому числі, у бюджетній політиці», — сказав він. Голова Верховної Ради нагадав, що до завершення нинішньої сесії парламент працюватиме у пленарному режимі чотири тижні, і за цей період треба спільно опрацювати Бюджетну резолюцію з тим, щоб запобігти можливостям «протягування» через цей документ непрозорих схем фінансування.
 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ

На знімку (зліва направо): Голова Верховної Ради АР Крим Володимир Константинов, Голова Ради міністрів АР Крим Василь Джарти та Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Також Голова Верховної Ради відповів на запитання програми «Актуальне інтерв’ю» (ТРК «Чорноморська»), під час якої Володимир Литвин наголосив на важливості пропонування Україною власних ініціатив щодо українсько-російських відносин. «Поки що ми лише обговорюємо пропозиції та ініціативи з боку російської сторони», — сказав він.
Відповідаючи на запитання, чи не втратить Україна контроль за Керченською протокою внаслідок делімітації морського кордону з Росією, парламентарій зазначив: «Я виходжу з того, що делімітація кордонів між нашими країнами має відбуватися виходячи з адміністративного поділу, який існував за часів СРСР».
«На цьому будувалися Біловезькі угоди та всі наступні рішення», — додав він.
В. Литвин висловив сподівання, що керівники країн СНД свідомі того, що «перекроювання» кордонів може призвести до глобального конфлікту, і не тільки на пострадянському просторі. Втім, він застеріг від «передчасного нагнітання пристрастей довкола цієї теми».
Водночас, за словами Голови Верховної Ради, необхідно зробити все, аби українські та російські кораблі мали можливість «спокійно пересуватися Керченською протокою», і щоб жодна із сторін «не програла».
Крім того, відповідаючи на запитання щодо наслідків ухвалення парламентом закону «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на території України у 2010 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях», В. Литвин зазначив, що йдеться не тільки про спільні з НАТО навчання, а й про навчання за участю окремих країн.
За словами керівника парламенту, проведення навчань сприятиме розвитку Збройних Сил України, бо «у нас немає інших можливостей навчати свою армію в умовах, наближених до бойових».
Політик зазначив також, що Україна отримає фінансові надходження. І нагадав, що у бюджеті минулого року на потреби вітчизняних Збройних Сил було заплановано спрямувати близько 8 млрд. грн., а фактично армію було профінансовано в обсязі 6,7 млрд. грн. У цьогорічному бюджеті на потреби Збройних Сил закладено 14,5 млрд. грн., «але й цього вочевидь недостатньо, оскільки для утримання армії на мінімально прийнятному рівні необхідно 20 млрд. грн.».
Під час пленарного засідання Консультативної ради В. Литвин наголосив, що необхідно дати відповідь на запитання, чи відповідає нинішня партійна система в Україні реаліям.
Керівник парламенту обґрунтував свою пропозицію тим, що в Україні «є люди, які за гроші оформляють політичну партію, а потім продають її «під сезон». Відповідаючи на запитання журналістів по завершенні виїзного засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України, В. Литвин висловив думку, що «Крим повинен отримати широкі права й економічну самостійність, і це має бути підкріплено посиленням повноважень уряду Криму».
Керівник парламенту також наголосив, що посилення економічної самостійності Криму не спричинить посилення сепаратистських настроїв.