На літніх канікулах у Донецькій області відкриють 981 дитячий оздоровчий заклад — табори у заміській зоні та при школах. В обласному управлінні освіти і науки обіцяють, що із 300 тисяч школярів третина відпочине в заміських дитячих центрах, майже 50 тисяч — у пришкільних таборах, а ще 75 тисяч — із батьками. Таким чином, на організований відпочинок можуть розраховувати дві третини учнів. При цьому стовідсотково виділять путівки дітям-сиротам та іншим дітям пільгових категорій — на ці цілі виділяється більше коштів, ніж торік. Середня вартість путівки — 1500 гривень.

Кількість оздоровчих закладів в області щороку зменшується. «За попередніми даними обласної санепідемстанції, дев’ять закладів, розташованих у Дружківці, Святогірську, Красному Лимані, Новоазовському та Першотравневому районах, не підтвердили готовність прийняти школярів цього літа, — повідомила начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Лілія Золкіна. — Крім того, мережа оздоровниць використовується неефективно. Дитячі центри функціонують протягом 63 днів, тоді як мають можливість приймати дітей 84 дні. А 13 закладів працюватимуть одну-дві зміни, використовуючи свій ресурс лише на 30-50 відсотків». Є й інші проблеми: 47 оздоровчих закладів не мають документів на землю. В області відзначають і позитивний досвід влади Донецька, Артемівська, Горлівки та деяких інших міст, де організовано приміські табори, які утримуються за кошти місцевого бюджету.
В управлінні у справах сім’ї та молоді стурбовані тим, що поняття оздоровлення та відпочинку часто підміняється організацією дозвілля дітей. Тобто здебільшого табори при школах покликані не стільки поправити здоров’я хлопчиків і дівчаток, скільки забезпечити нагляд над ними в той час, коли батьки ідуть на роботу. До речі, триразове харчування однієї дитини у шкільному таборі коштує від 23 до 27 гривень. А от оздоровлення дітям Донеччини украй потрібне: протягом останніх п’яти років в області визначилася чітка тенденція до погіршення здоров’я молодшого покоління. Перше місце в структурі захворюваності посідають хвороби органів дихання (діагностовані у 44 відсотків пацієнтів до 18 років), друге — захворювання очей (24 відсотка), третє - органів травлення — (13 відсотків).

Ліна КУЩ.
Донецька область.