З першого липня триватиме реконструкція знакової для Львова скульптурної групи «Голгофа» у Вірменському подвір’ї. Роботи виконуватиме спільна українсько-польська група реставраторів, а патронуватиме її діяльність Координаційна наглядова рада з питань реставрації та реновації ансамблю Вірменської вулиці. До того ж уже проведені консультації з представниками ЮНЕСКО та іншими міжнародними інституціями, в ході яких було домовлено, що весь процес реконструкції триватиме під їхнім контролем.
Цікаво, що громада зможе спостерігати за реставраційними роботами в режимі он-лайн, оскільки в приміщеннях будуть встановлені веб-камери. І це не одна сучасна новація — у зв’язку з тим, що подвір’я Вірменського собору заплановано відкрити для львів’ян та туристів раніше, ніж буде закінчено роботу над «Голгофою», на місці пам’ятки висітиме банер з її зображенням, на якому буде вказано рік початку і кінця реставрації. До того ж польська сторона взяла на себе зобов’язання вже у вересні цього року репрезентувати віртуальний проект того, який вигляд матиме пам’ятка після реконструкції.
На роботи з відновлення внутрішнього подвір’я собору в бюджеті міста-2010 закладено 1,5 мільйона гривень. Республіка Польща виділила, зі свого боку, 120 тисяч злотих (понад 300 тисяч гривень) на цьогорічні роботи по вівтарю.

Ірина ЄГОРОВА.