Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань мисливського господарства, полювання та рибальства, охорони, використання і відтворення тваринного світу» набрав чинності 16 лютого 2010 року.
Однак перший аналіз дії закону засвідчив наявність більш системних проблем. На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради України Миколи Томенко на засідання ініційованого ним «круглого столу»: «Питання реалізації законодавства України щодо протидії грубому порушенню правил рибальства та шляхи його вдосконалення». У його роботі участь взяли народні депутати, представники Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Державних комітету рибного господарства та екологічної інспекції, представники природоохоронних громадських організацій.
Розв’язати ці проблеми, за словами М. Томенка, можна, зокрема, через посилення кримінальної та адміністративної відповідальність за такі порушення. «Очевидно, що треба і далі вносити зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, регулюючи, зокрема, і збільшення адміністративної відповідальності за інші види зловживань у сфері рибальства», — зазначив він.
Водночас заступник глави парламенту вважає цілком очевидним те, що потенціал тих структур влади, які опікуються захистом навколишнього середовища та рибного господарства, є недостатнім для того, щоб забезпечити виконання закону. А тому, упевнений він, цілком слушною була пропозиція, виписана в змінах до Кодексу про адміністративні правопорушення (щодо посилення боротьби із браконьєрством), яка передбачала надання дозволу громадським екологічним, рибоохоронним, мисливським інспекторам складати протоколи про адміністративні правопорушення за певними видами порушень законодавства.
І хоча цей законопроект пройшов широке обговорення в громадських екологічних організаціях і був підтриманий, Президент заветував його. Наразі інститут громадських інспекторів існував до 2000 року. Саме тому, за словами політика, «надзвичайно важливо сьогодні переконати Верховну Раду подолати вето Президента і залучити громадськість до контролю за дотриманням законодавства».
Водночас народний депутат вважає, що важливу роль у боротьбі з браконьєрством та незаконним рибним промислом повинна відіграти просвітницька робота серед громадян. «Оскільки, якщо сьогодні не зупинити масштаб знищення рибного господарства, то вже за кілька років відновити його буде неможливо»,— наголосви
М. Томенко. Він також зазначив, що «в ряді випадків небажання правоохоронних органів та влади опікуватися цією проблемою приводить до катастрофічних наслідків», і нагадав сумну історію, що трапилася цієї зими на Київському водосховищі.

Вл. інф.