У Національному культурному центрі України в Москві презентовано книгу доктора історичних наук, Шевченківського лауреата, генерального директора Центру Володимира Мельниченка «Українська душа Москви (Михайло Максимович. Михайло Щепкін. Осип Бодянський. Микола Гоголь)», що вийшла у світ українською мовою у московському видавництві «ОЛМА Медиа Групп».

Усі москвознавчі книги Володимира Мельниченка характерні тим, що в основі кожної — маловідомі документи. Як сказав головний науковий співробітник Інституту світової літератури професор Юрій Барабаш, «вражає те, що книжка історика дуже суб’єктивна, особистісна, за нею відчувається жива людина, яка має свою точку зору». І саме на перетині історичної правди та особистісного ставлення до неї народжуються наукові праці, які набувають рис захоплюючого історичного роману. «Українська душа Москви» — не виняток.
Автор книги пропонує читачеві захоплюючу подорож на звані обіди та літературні вечори московської еліти ХІХ століття, послухати розмови, зафіксовані у щоденниках і спогадах сучасників.
— Якщо говорити про великих московських українців, — наголосив Володимир Мельниченко, — то серед них особливе місце посідають Максимович, Щепкін, Бодянський і Гоголь. Оповідь про кожного з них у книзі розміщена за тим порядком, за яким вони прибували до Білокам’яної: Михайло Максимович — у 1819 р., Михайло Щепкін — у 1823-му, Осип Бодянський — у 1831-му, Микола Гоголь — у 1832-му.
Чотири українські долі, назавжди пов’язані з Москвою. Чотири українські душі, які зробили світлішим і теплішим, привітнішим і добрішим, інтелігентнішим і розумнішим обличчя Білокам’яної. За словами Юрія Барабаша, «прочитавши книгу, стає жаль, що ці люди не віддали весь талант, усі свої сили, всю свою величезну і могутню українську душу безпосередньо рідній землі. Та їхній приклад гідний нашої поваги й пам’яті. Хотілося б, аби ми не забували про те, що людина може бути вірнопідданою іншій державі та системі, але, водночас, зберігати вірність своїй батьківщині».
За десять літ культурним центром України в Москві видано понад десять книг, які стали подіями в науковій та мистецтвознавчій галузях. Саме видавнича діяльність Центру багато в чому визначає його обличчя і є одним із пріоритетних напрямів його розвитку.