Давня мрія лікаря Оксеньчука збулася 2007-го: він купив землю. Його не занепокоїло місце розташування садівничого товариства «Околиця». Навіть коли бачив протестувальників під транспарантом «Землемор у селі Щасливе», котрі облаштувалися на бориспільській трасі; дізнався про афери в Обухівському, Броварському, Макарівському і багатьох інших районах, Олексій і не думав відмовлятися від заповітної ділянки.
Найменше він думав про землепродавців, які наживалися на земельних махінаціях.
Оскал фортуни
Так, міркував майбутній садівник, у країні багато років панує безлад у розподілі, обліку й контролі земельних ресурсів. Цим уміло користується місцева влада — райадміністрація, сільради, земельні та архітектурні відділи, закріпляючи печатками неправедні угоди. Але як це може позначитися на власнику наділу в 0,09 га Оксеньчуку?
Хто з «латифундистів», котрі прибрали до рук тисячі гектарів угідь і лісів, поласиться на непоказну ділянку столичного лікаря?
Цими думками тішив себе Олексій, підписуючи договір купівлі-продажу, а через два дні — договір із землевпорядною організацією на проведення геодезичних робіт, складання кадастрового плану ділянки, розробку технічної документації.
Ні, щасливий послідовник Симиренка міг висаджувати яблуні-груші, відклавши оформлення документів на потім. Так багато хто і робить, не поспішаючи з приватизацією. Але чимало залишаються в дурнях, коли спритні скупники буквально з-під носа забирають шматок годувальниці, якою користувалися діди-прадіди. Користуватися й бути хазяїном — не те саме, усвідомив Оксеньчук.
Придбати наділ — не означає купити хліба чи сала. Потрібно одержати державний акт на право приватної власності на землю. Але і це ще півсправи: хто не чув про скандальні суперечки декількох власників тих самих актів на одну площу?
Як таке трапляється, якщо бланк держакта — документ суворої звітності? Запитайте у тих, хто має доступ до нього...
Одне слово, перед закладанням саду Олексій вирішив переоформити ділянку на себе й одержати її кадастровий номер. Отут фортуна і вискалилася.
Землевпорядник, виконавець робіт, повідомив замовнику, що договір виконати не може, оскільки земля належить... невідомому йому власникові. Згідно з базою даних держкадастру, йому видано акти, технічну документацію, підготовлену ТОВ «Лідо».
Що за «співвласник», що за «Лідо»?
Олексій звернувся до Бориспільського міжрайпрокурора: не можу отримати відповіді з управління земельних ресурсів, допоможіть. «Око государеве» відреагувало напрочуд оперативно й повідомило: ваша земля — справді не ваша, вона належить ТОВ «Обрій-Супер» (назву змінено. — Авт.), «але технічна документація та державні акти на вказані ділянки в управлінні земельних ресурсів відсутні».
Оксеньчук, мабуть, здригнувся, прочитавши відповідь прокурора, і згадав події в Обухівському районі, де свого часу в три заходи з відділу земресурсів викрали від трьох до одинадцяти тисяч земельних актів.
Представники «Лідо» запевнили правоохоронців, що здали технічну документацію в Бориспільське райуправління земельних ресурсів.
Міжрайпрокурор Олександр Бутович доручив земельних справ майстрам знайти важливі папери і вказав на неприпустимість нехтування зверненнями громадян. А тим часом...
Читаємо постанову оперуповноваженого Бориспільського міськвідділу Петреченка: «Встановити місцезнаходження осіб ТОВ «Лідо» неможливо. Враховуючи, що відповіді на запити... не надійшли... відмовити в порушенні кримінальної справи за відсутністю ознак складу злочину».
На той час надійшла відповідь із управління земресурсів: «... ділянка накладається на сусідню ділянку».
Чому стало можливим накладання — пояснили в Держінспекції з контролю над використанням і охороною земель. З’ясувалося, «Обрій-Супер» володіє 50,7 гектара землі на території Гнідинської сільради, що підтверджується 23 договорами купівлі-продажу, укладеними між ТОВ «Вівант» (назву змінено. — Авт.) і ТОВ «Обрій-Супер».
Чергова заковика: під час виготовлення техдокументації, зазначає Держінспекція з контролю... ТОВ «Лідо» змінило «геодезичні координати меж, в результаті чого місцезнаходження земельної ділянки на місцевості не відповідає земельній ділянці, яка перебувала у власності ТОВ «Вівант».
Постраждав, на жаль, не лише Олексій Оксеньчук.
До редакції надійшов лист від 27 із 94 членів садівничого товариства «Околиця». Наділи більшості підписантів (10 га) виявилися повністю або частково під кадастровими номерами «латифундистів». Чим обернулася службова недбалість, передбачена ст. 367 Кримінального кодексу для фахівців «Лідо»?
За інформацією Держкомітету України із земельних ресурсів, фірмі анульовано ліцензію на проведення землевпорядних робіт. Вона, припускаю, канула в Лету, захопивши із собою таємниці причин «зміни геодезичних координат...».
Між іншим, ТОВ «Вівант» і «Обрій-Супер», вельми загадкові партнери, очолювані киянками, зареєстровані Фастівською райдержадміністрацією 22.06.2006 р. і діють за статутами, прийнятими в один день. Збіг, кажете?
Змій Горинич наслідив
Міжрайпрокурор подав до суду позовну заяву в інтересах членів СТ «Околиця».
На одному із засідань Бориспільського міськрайсуду автор побував. До слова, суддя затримався на півтори години. Кажуть, був на нараді(?). Чи не земельні проблеми тоді обговорювали?
Поки чекав на слугу Феміди, поспілкувався з представником землевласника Сергієм Бойченком.
— Ми вважаємо себе правими, — знехотя відповідав на запитання адвокат. — Жодних накладок немає, власник землі «Обрій-Супер», на що є відповідні документи. Нехай опоненти доводять, що володіють ділянками законно.
Справа слухається дев’ять місяців, її перебіг ми висвітлюватимемо. Розповімо і про дії (бездіяльність) правоохоронців, місцевої та обласної влади, землевпорядників.
До слова, торік міжрайпрокуратура практично одночасно подала згаданий позов до суду в інтересах членів СТ «Околиця» і порушила кримінальну справу відносно чиновників райуправління земельних ресурсів.
В їхніх діях прокурор угледів порушення закону під час виділення земельних ділянок лісового фонду біля нещасливого села Щасливе (сім гектарів).
Що йому потрібно для активізації перевірки діяльності землепродавців біля села Гнідин?
Суд своє об’єктивне слово скаже. Невже правоохоронцям нічого буде додати?
...Доки автор розбирався із ситуацією в СТ «Околиця», до редакції звернулися члени садівничого кооперативу «Укрводексплуатація» Світлана Анікіна та Ніна Синельник. Вони з 1995 року користуються землею, яка знаходиться на території тієї самої Гнідинської сільради. Послухаємо Світлану Анікіну.
— Уявіть садовий будиночок, госпбудівлі, сад-город. Є артезіанське джерело, проведена електрика, ділянка (10 соток) обгороджена. За землю та інші послуги справно плачу. В 2003-му одержала держакт на право приватної власності.
І ось у жовтні 2009-го звертаюся до землевпорядників: підготуйте техдокументацію для присвоєння ділянці кадастрового номера. А ті навіть заяву не прийняли.
З’ясувалося, державний акт Світлани Анікіної не занесено до автоматичної системи кадастру. Чому?
Тому що частина землі Анікіної потрапила під «іншу юридичну особу». Вгадайте з першого разу, про кого мова?
Правильно, багатоголовий Змій Горинич і тут наслідив. Де «Околиця» і де «Укрводоексплуатація», а «милого узнаю по походке...». Той самий землепродавець ТОВ «Вівант» «поступився землицею тому самому ТОВ «Обрій-Супер». Крапка. Усі питання тепер — до суду.
Анікіна і Синельник звернулися туди. Ще 12 членів кооперативу, ділянки яких лежать під «латифундистами», із-за дерев, затаївши подих, спостерігають, чим все скінчиться. Розуміють, судова тяганина вимотує, потребує коштів, тому вплутуватися в суперечку накладно.
Автори звернення до редакції відстоюватимуть свої законні права. Ми розповімо, хто їм заважатиме... своєю бездіяльністю.
 
Бориспільський район
Київської області.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.