Головній визначній пам’ятці Таврійського мікрорайону, в якому проживає 120 тисяч херсонців, — Дубовому гаю, місцеві жителі називають його Дубки — загрожує знищення. Відповідно до рішення сесії міськради ділянка землі, на якій розташовується гай, передана у приватні руки для будівництва супермаркету.
Десятки тисяч мешканців обласного центру готові рятувати улюблене місце відпочинку. Молоді херсонці створюють летючі екологічні загони, які оперативно інформуватимуть населення й вживатимуть заходів з недопущення вирубки дерев.
Крім того, 22 травня, коли в Херсоні проходитиме День Європи, розпочнеться пікет «Захистимо дубки». Цього дня почнеться й інвентаризація Дубового гаю: кожне дерево одержить екологічний паспорт. Херсонці сповнені рішучості відстояти Дубки, але й комерсанти не мають наміру відступати. Апелюючи до рішення сесії міськради, вони планують розпочати будівельні роботи найближчим часом.
Перші дубки в 1949 році на суботниках висадили фронтовики і жителі визволеного міста. Гай був екологічним експериментом, бо закладався на місці скотомогильника, де були поховані свійські тварини, що померли від сибірської виразки.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Херсонська область.