Ранкове засідання 19 травня
Після оголошення заяв, пропозицій та повідомлень народні обранці проголосували за усунення неузгодженостей у тексті змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» з приводу ліцензійних умов. Затим з трибуни Верховної Ради виступив народний депутат Андрій Сенченко, який поінформував про зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу про визначення розміру штрафів.
Він звернув увагу своїх колег на те, що нині більшість стягнень за різноманітні злочини розраховуються на основі такої норми, як неоподаткований мінімум. Ця величина не змінювалася в нашій країні з 1997 року. Відтак нині маємо неспіврозмірність деяких покарань до завданої шкоди. Так, продавець, якого впіймають на торгівлі продуктами із завершеним терміном реалізації, викладе лише 85 грн., а за радіаційно-забруднені харчі — 250. Йдеться і про ухилення від лікування венеричних хвороб, внесення змін до земельного кадастру, дрібні крадіжки особистого майна тощо. Всі ці злочини завдають неабиякої шкоди мирним громадянам і фактично майже не караються законом. Приміром, нині мінімальний штраф у нашій країні сягає 17 гривень. Натомість лише для того, аби надіслати судове рішення, держава на папір та конверт витрачає близько 15 грн. Вочевидь це видається несправедливим. Тож Андрій Сенченко пропонує у розрахунках штрафів відштовхуватися від розміру мінімальної зарплати, мовляв, тоді стягнення відповідатимуть реаліям.
Представники профільного комітету наголосили на важливості подібних змін. Хоча й звернули увагу на недосконалість певних норм. Під час обговорення наголошувалося на тому, що слід ретельно попрацювати над нововведеннями, щоб істотне підвищення штрафів не вдарило по кишенях незлісних злочинців, тих, які порушили закон з необережності. «Зміни мають недоліки, — сказав народний депутат Юрій Кармазін, — однак система ще більш недосконала». Та підтримати зміни, які б змінили ситуацію, хоча б у першому читанні парламентарії не спромоглися. Натомість вони 362 голосами направили його на підготовку до повторного першого читання. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА

Олег Зарубінський, Григорій Калєтнік.

Водночас, проект змін до закону про заходи державної підтримки суднобудівної промисловості з приводу продовження терміну дії взято за основу 322 голосами. Документ направлено на підготовку до другого читання за скороченою процедурою. Якщо його ухвалять, захисні дії держави у цій галузі триватимуть до 2016 року.
Активне обговорення викликав розгляд проекту змін до Земельного кодексу щодо права власності на землю іноземних осіб. Його автор — народний депутат Роман Ткач — акцентував увагу на тому, що йдеться про надання права приватизувати землю лише для будівництва приміщень. Крім того документом передбачається конкретизувати визначення «спільне підприємство», а також відчуження наділів, якщо особа відмовляється від громадянства України. Але документ не прийняли. Натомість народні обранці взяли за основу зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за правопорушення стосовно дітей). Як зауважив його автор Геннадій Москаль, документом пропонується надати правоохоронцям право затримувати осіб, які вчиняють насильство в сім’ї, на три години. Сьогодні ж міліція проти бунтарів безсила. Батькам, які неналежно виховують своїх дітей, якщо ухвалять закон у цілому, загрожуватимуть громадські роботи. Дітворі також заборонять купувати не лише тютюн чи алкоголь, а й слабоалкогольні напої. Так само депутати підтримали зміни до Кримінального кодексу, яким посилюється відповідальність за злочини проти дітей. Так, замість штрафів за окремі дії пропонується запровадити позбавлення волі.
Учора не знайшли підтримки парламентаріїв проекти змін до закону про державну охорону органів державної влади та посадових осіб, щодо скасування статусу військової організації в управлінні державної охорони та нововведення до деяких законодавчих актів з приводу заборони вживання алкоголю на борту повітряного судна. На повторне перше читання відправлено проект змін про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб щодо розміру пенсій у разі втрати годувальника.
Народні депутати привітали з днем народження свої колег Євгена Сігала та Володимира Стретовича.

Надія СМІЯН.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті
www.golos.com.ua