Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА  Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся з міністром закордонних справ Китайської Народної Республіки Ян Цзєчи (на знімку праворуч). Про це повідомила прес-служба українського парламенту. Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА 

Вітаючи гостей та характеризуючи Китай як «першу любов, яку проносиш через все життя», В. Литвин наголосив на винятковому значенні співпраці з цією країною, її прекрасним народом. На його переконання, візит Голови Всекитайських Зборів Народних Представників Китайської Народної Республіки У Банго до України, який, як планується, відбудеться цього року, дасть змогу «підсилити ту позитивну динаміку, яка є у відносинах з Китаєм».
Глава парламенту висловився за активізацію двосторонньої співпраці на міжпарламентському рівні. «Переконаний, що коли є взаєморозуміння на міжпарламентському рівні, наші народи стають ближчими один до одного. Сьогодні, як ніколи, необхідно робити ставку на народну дипломатію», — сказав він. Для цього, за його словами, необхідно на рівні парламентів окреслити, в якому напрямі і в якому темпі розвиватиметься двостороння співпраця.
Міністр закордонних справ Китайської Народної Республіки назвав Україну «країною з древньою цивілізацією, дружнім народом і світлим майбутнім». При цьому він зазначив, що розвиток комплексної взаємодії між народами неможливий без парламентів обох країн, які висловлюють волю цих народів, представляють потреби регіонів, інтереси різних політичних сил. У рамках цього співробітництва, на його переконання, необхідно активізувати роботу парламентських груп дружби, профільних комітетів, більше приділити уваги обміну досвідом у сфері нагляду за діями виконавчої влади, керуванні державою, створити належні умови для навчання молодих депутатів.
На думку Ян Цзєчи, парламенти обох країн — «це містки для напрацювання корисних рекомендацій для представників бізнесових кіл, розширення і поглиблення усіх сфер співробітництва, в тому числі у створенні науково-технічних парків, розвитку сільськогосподарського виробництва, у військовій сфері та космічній галузі з тим, аби вивести ці відносини на більш якісний, новий рівень в умовах серйозних викликів глобалізованого світу». Він також запросив В. Литвина відвідати Китайську Народну Республіку з офіційним візитом.
Голова Верховної Ради України підкреслив, що «у сучасних умовах, враховуючи виклики, які стоять перед народами світу, необхідно подолати традиційний підхід до еволюційних процесів, які відбуваються на планеті Земля». «Багатополюсність стає реальністю і несе як позитивні, так і негативні наслідки, які ми повинні бачити, — сказав він. — У цих умовах світ приречений триматися за руки».
В. Литвин, зі свого боку, також вважає вкрай необхідним поглиблення міжпарламентського співробітництва. «Необхідно, щоб робота була системною і результативною», — підкреслив він.
Голова Верховної Ради України вважає найбільш важливими та актуальними напрямами такої співпраці взаємодію у сфері аграрно-промислового комплексу з огляду на необхідність забезпечення людства продовольством; у науковій сфері; військово-промисловому комплексі, який «дає технології завтрашнього дня»; у питаннях безпеки. В. Литвин нагадав, що Китай є одним із гарантів цілісності та незалежності України.
Також, на думку глави парламенту, важливим є і розвиток відносин у гуманітарній сфері — «люди стануть ближчими один до одного». Для цього має відбуватися постійний діалог між українцями та китайцями, потрібно знайомити країни через проведення «року України у Китаї» та «року Китаю в Україні», зазначив він.
Підкресливши зростаючий інтерес Китаю до нашої країни, Голова Верховної Ради заявив, що в умовах, «коли конфлікт та протистояння у політичному середовищі України практично себе вичерпали, відкрилися як ніколи гарні перспективи для нашої співпраці». В. Литвин вважає, що завершився етап становлення України як держави. «Україна як держава вже є і буде. Необхідно виконати величезну домашню роботу для її розвитку. Для цього необхідна і широка співпраця з вашою країною», — сказав він. У цьому контексті Голова Верховної Ради України висловив великі сподівання на візит У Банго до України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.