Вечірнє засідання 18 травня
Сесія схвалила рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2010 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях. «За» проголосувало 394 народні обранці. Щоправда, ухваленню документа передувала непроста дискусія.
Доповідав питання міністр оборони Михайло Єжель. За його словами, протягом цього року передбачено участь підрозділів Збройних Сил України у 21 міжнародному навчанні на території України та за її межами, 9 навчань планується провести на нашій території. Виконуватимуться навчальні бойові завдання з виходами кораблів у море, польотами авіації та водінням бойової техніки. Це сприятиме підвищенню бойової готовності та боєздатності Збройних Сил України. Крім того, буде зроблено акцент на боротьбу з піратством.
Загалом до міжнародних навчань залучатимуться військовослужбовці 16 країн, зокрема, Республіки Польща, Канади, Сполучених Штатів Америки, Словацької, Угорської та Республіки Білорусь. З нашої сторони залучатиметься понад три тисячі військовослужбовців. Водночас поза межами України участь у навчаннях візьме понад 600 наших військовослужбовців.
До того ж фінансові витрати на проведення навчань значною мірою беруть на себе наші партнери. Із 18,3 мільйона гривень, які необхідні для проведення навчань на нашій території, українська сторона сплачує лише 2,5 мільйона. Решту — 15,8 мільйона, що становить 86 відсотків витрат, країни — учасники навчань, повідомив міністр.
Хоч опозиційні сили й висловилися у своїх виступах «за» пропозицію глави держави, однак вставити шпильку також не забули. Вони пригадали, як у 2006-му та 2009 році навчання не відбулися через те, що парламент не зміг ухвалити відповідне рішення.
«Хочеться подивитися, як вестимуть себе «Регіони». Чи взяли вони з собою кульки, на яких писатимуть «Долой
НАТО!» і щось ще, і як поводитимуться, скажімо, комуністи, які в одній коаліції з регіоналами. Оце те, що називається принциповістю», — зауважив бютівець Віктор Таран.
«Наша фракція завжди виступала за позаблоковий статус України. Але водночас нам треба дбати про нашу обороноздатність. Тому ми і виступаємо за те, щоб дати дозвіл на участь іноземних збройних формувань під час навчань», — відповів регіонал Іван Попеску.
Підтримав пропозицію Президента й профільний комітет. За словами голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолія Гриценка, таке рішення треба приймати, бо це на користь нашим Збройним Силам. Водночас депутат зауважив, що подавати такі законо-проекти варто заздалегідь — у грудні попереднього року.
Врешті, проект закону підтримали: Партія регіонів — 169, «Блок Юлії Тимошенко» — 146, «Наша Україна — Народна самооборона» — 56, комуністи — 0, «Блок Литвина» — 19, позафракційні — 4.
Крім того, сесія за основу схвалила зміни до ст. 218 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо уточнення деяких положень відносно підвідомчості розгляду справ про адміністративні правопорушення в сфері торгівлі і надання послуг). У першому читанні та в цілому як закон народні обранці ухвалили проект закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо порядку реєстрації трудового договору).
За словами автора законопроекту Юрія Прокопчука, в кодексі законів про працю реєстрацію трудового договору можуть здійснювати тільки служби зайнятості, але ситуація дещо змінилася. Сьогодні з’явився новий суб’єкт трудового права — фізична особа. І відповідно виникла низка проблем. Аби їх вирішити, законопроект дозволяє фізичній особі-роботодавцю за нотаріальним дорученням покласти виконання своїх обов’язків на уповноважену нею особу для проведення реєстрації або зняття з обліку в державній службі зайнятості трудового договору, який укладено між працівником і фізичною особою-роботодавцем. Це, переконаний депутат, створить належні умови для захисту інтересів працівників та роботодавців і розвитку соціального партнерства всіх учасників трудових правовідносин.

Олена ГОРБУНОВА.