Коментуючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів ситуацію в економіці, прем’єр Микола Азаров повідомив, що за даними Держкомстату темпи зростання промислового виробництва у квітні прискорилися порівняно з квітнем минулого року на 17,4 відсотка.
Як наслідок, протягом останніх двох місяців міжнародні агентства вже втретє підвищують рейтинг України. Щоб закріпити ці позитивні тенденції, уряд шукатиме рішення для забезпечення зростання промислового виробництва, обсягів будівництва, випуску продукції АПК. Зокрема, вчора прем’єр взяв участь у нараді, під час якої обговорювалися заходи, котрі дали б змогу до кінця року ввести в експлуатацію об’єкти, ступінь готовності яких сягає 70 відсотків. Наступного тижня уряд планує провести нараду з питань сталого збільшення промислового виробництва в регіональному розрізі, а ще за тиждень — з питань розвитку АПК. «Миритися з депресивними тенденціями, якщо вони викликані недбальством, пасивністю, некомпетентністю влади, ми не будемо. По-перше, визначимо проблеми, підкажемо, як їх вирішувати, і допоможемо, а, по-друге, вже незабаром спитаємо за результат», — запевнив прем’єр. І орієнтиром для всіх має бути вихід на докризовий рівень обсягів виробництва.
М. Азаров повідомив, що уряд уже розпочав роботу над проектом держбюджету на наступний рік. «Ми затвердили основні напрями бюджетної політики на 2011 рік і зробимо все, щоб бюджет 2011 року було створено на базі нових Бюджетного та Податкового кодексів», — наголосив він. Виходячи із цих завдань, учора уряд затвердив оновлений склад робочої групи з підготовки проекту Податкового кодексу. «Проект Податкового кодексу передбачає подальше послаблення фіскального тиску на економіку, і є необхідним важелем для виходу з кризи. Другий важіль — це наближення бюджетних ресурсів до територій, тобто збільшення ресурсних повноважень і відповідальності місцевих органів влади», — такі орієнтири поставив прем’єр перед членами робочої групи.

Фото Олександра КЛИМЕНКА

Також учора Кабмін розглянув законопроект, спрямований на спрощення процедури та прискорення видачі посвідчення права власності на землю. «Ви знаєте, яке це болюче питання для мільйонів громадян, яких обманули обіцянками безкоштовно видати акти на землю», — зазначив М. Азаров та повідомив, що законопроект встановлюватиме граничні терміни видачі актів, а за порушення цих термінів передбачатиме застосування адміністративних стягнень до посадових осіб.
Оцінюючи результати офіційного візиту президента Російської Федерації Дмитра Медведєва до України, прем’єр наголосив на підписанні Угоди про демаркацію кордону, переговори стосовно якої тривали понад 10 років. Це, на його думку, свідчить про здатність нинішньої влади «вирішувати масштабні, багаторічні проблеми на основі взаєморозуміння, врахування національних інтересів кожної із сторін». Тож він закликав членів уряду зосередитися на наповненні практичним змістом «платформи співробітництва», яка створена рішеннями міждержавної комісії, очолюваної главами України та Росії. І тепер «відповідні керівники міністерств і відомств, двосторонніх робочих груп повинні «покласти на папір» умови і завдання співробітництва у галузях суднобудування, енергетичного машинобудування, авіабудування, космічного, нафтогазового, агропромислового комплексу», — зазначив М. Азаров. Причому робити це урядовці мають дуже швидко, оскільки вже у п’ятницю українська делегація візьме участь у Санкт-Петербурзькому саміті глав урядів країн СНД. «Ми з вами поставили собі за мету найближчим часом повернутися до рівня ВВП, який був в нашій країні у 1990 році», — зазначив він.
До слова, під час учорашнього урядового засідання також було затверджено План першочергових заходів щодо інтеграції України до Європейського Союзу на 2010 рік.

Сергій ЛАВРЕНЮК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.