Виборча система має сприйматися суспільством як справедлива. Про це заявив на прес-конференції народний депутат від «НУ-НС» Юрій Ключковський. «Якщо виборці продають свої голоси за гроші, гречку, за обіцянку взяти когось на роботу, то це вже не вибори», — переконаний депутат.
Він зазначив, що ті проблеми, які Західна Європа переживала в середині XІX століття, ми переживаємо на початку XXІ. «Людям потрібен досвід, набиті синці від неправильних вчинків, і тоді вони, може, наблизяться до стану суспільства, який є нині на Заході», — наголосив парламентарій. Народний обранець зауважив, що в Україні вся влада перебуває в руках однієї партії, і її обкоми вирішують, хто, приміром, в Криму має бути головою Ради міністрів. «Партія регіонів все робить закрито, без жодних дискусій і найменшої можливості вплинути раціональними, логічними, правовими аргументами», — зазначив Юрій Ключковський.
Народний депутат від БЮТ Ольга Боднар вважає, що сьогодні варто залишити пропорційну систему виборів. Бо, справді, для повернення до мажоритарної системи потрібне стабільне демократичне суспільство, яке усвідомлює, що таке вибори, вибір та свідомий голос. «Я противник частих змін у законодавстві, тому підтримую запровадження Виборчого кодексу», — наголосила вона. «Нині мене непокоїть не система виборів, а ставлення до них суспільства. Також мене непокоїть ситуація з місцевими радами. Я, наприклад, досі не знаю, чи є вони чинними, як вони прийматимуть рішення, — розповіла парламентарій. — Нам потрібно дослухатися до тих країн, які вже давно мають демократію і якісно її розвивають».

Сергій МЕЛЬНИК.