За роки незалежності обсяги залучених іноземних інвестицій в економіку Дніпропетровщини досягли 2,8 млрд. доларів, на одного мешканця припадає 837 доларів іноземного капіталу. За цими показниками область упевнено посідає перше та друге місця серед регіонів України. А за глобальним індексом конкурентоспроможності вона — друга після Києва, що засвідчили проведені в 2008 році Всесвітнім економічним Форумом у партнерстві з Фондом «Ефективне управління» дослідження конкурентоспроможності України та її регіонів.
Як повідомили в Головному управлінні економіки облдержадміністрації, інвестори не втрачають інтересу до промпідприємств, у які вкладено більше половини загального обсягу надходжень, у тім числі, в переробну галузь — понад 34 відсотки й у добувну — майже 17. Якщо загалом у промисловості України зосереджено 9 млрд. доларів прямих іноземних інвестицій, то шоста частина з них — на підприємствах Дніпропетровщини. Зокрема, на ЗАТ «Олійно-екстракційний завод», ЗАТ «Іста-Центр», ВАТ «Лінде Газ Україна», ТОВ «Хайдельберг Цемент Україна», МНПК «Веста», ВАТ «Орджонікідзевський ГЗК», ВАТ «Центральний ГЗК». Крім того, понад 20 відсотків надходжень вкладено в оптову торгівлю, більш як 11 — у сферу послуг, майже 7 — у фінансову діяльність і трохи більше як по два відсотки — в сільське господарство й будівництво.
Майже шістдесят країн світу інвестують свій капітал у Дніпропетровщину, а найбільше — Німеччина, Австрія, Нідерланди, США, Угорщина і Російська Федерація. Понад 85 відсотків прямих іноземних інвестицій надійшло із країн ЄС. У дванадцяти містах та п’ятнадцяти сільських районах області працює понад тисячу підприємств з іноземними інвестиціями. Однак левова частка надходжень зосереджена в Дніпропетровську та Кривому Розі. Найбільші інвестиційні проекти сьогодні реалізуються на будівництві сучасного сталеплавильного заводу «Дніпросталь» у Дніпропетровську, а також на діючих підприємствах області, що виготовляють продукцію побутової хімії, труби, вироби з металу, поліграфічну продукцію.
Водночас формуються і просуваються нові проекти, спрямовані на модернізацію та реконструкцію в житлово-комунальному господарстві (20 проектів), на будівництво та реконструкцію автомобільних доріг (5), на розширення, будівництво та технічне переоснащення об’єктів агропромислового комплексу (8) і соціальної сфери (11), спорудження нових та реконструкцію та модернізацію існуючих виробництв (27 проектів).
Зарубіжних інвесторів прагнуть залучити, зокрема, до модернізації систем опалення житлових будинків у Марганці, до реконструкції систем водопостачання та водовідведення у Жовтих Водах, Новомосковську, Нікополі, Верхньодніпровську, газифікації населених пунктів у Верхньодніпровському районі, до спорудження південної обхідної дороги у Дніпропетровську й будівництва автомобільної дороги Дніпропетровськ—Царичанка—Кобеляки—Решетилівка.
На їхню увагу сподіваються й на двох дніпропетровських підприємствах — ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова», де планують модернізувати виробництво тракторів та вітроенергетичних установок, і на ЗАТ з іноземними інвестиціями «Іста-Центр», що випускає акумуляторні батареї, а також на металургійному комбінаті в Дніпродзержинську, де збираються будувати нову аглофабрику.
Серед об’єктів можливої співпраці в агропромисловому комплексі — розширення діючого виробництва бройлерів і введення в експлуатацію заводу екстракції сої та соняшникової макухи в Дніпропетровську, вирощування цінних видів риб у Петриківському районі, будівництво в Кривому Розі міні-заводу з переробки тваринницьких відходів на газ, теплову енергію, електроенергію.
Іноземні інвестори можуть врятувати й унікальну пам’ятку дерев’яного зодчества — Троїцький собор у Новомосковську, і найбільшу в Європі колекцію скіфських та половецьких баб, яку має Дніпропетровський національний історичний музей імені Д. І. Яворницького і для збереження якої конче потрібний лапідаріум.
Дніпропетровська область.