На позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим розглядали три актуальні питання: про програму економічного та соціального розвитку АРК, про бюджет і про здійснення запозичення у формі випуску облігацій внутрішньої позики АРК на 2010 рік.
Голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов зазначив, що в програмі економічного та соціального розвитку Криму особливий акцент — на виконання негайних заходів з відновлення економіки й поліпшення соціальних показників. Вона передбачає: поштовх розвитку економіки, реалізацію стратегічних завдань, серед яких — затвердження довгострокової стратегії розвитку Криму, розробка законодавчих ініціатив, реалізація великих проектів, таких як будівництво транспортного переходу Керч—Кубань.
Ця програма стала основою для формування проекту бюджету автономії. Він має низку відмінностей порівняно з бюджетами минулих років. Уперше план з доходів установлюється більше запропонованого Міністерством фінансів майже на 260 мільйонів гривень. У проекті передбачено значне збільшення економічної самостійності автономії: питома вага податкових надходжень становить 48 відсотків проти 36 відсотків у 2009 році. Поряд зі збільшенням до 650 мільйонів гривень акцизного збору основними джерелами поповнення бюджету є плата за землю й податок з доходів фізичних осіб. Наповнюваності сприятиме створена при Раді міністрів автономії координаційна рада з питань забезпечення надходжень до бюджету і підвищення ефективності діяльності суб’єктів господарювання. Збільшення доходів дасть можливість спрямувати більше коштів на розвиток соціальної сфери: соціальний захист ветеранів, освіту, культуру і спорт.
Уперше за багато років у бюджеті передбачено кошти на реалізацію програми енергозбереження й розробку генеральних планів і схем з таких найгостріших для Криму проблем, як водопостачання, транспорт, газифікація, полігони твердих побутових відходів. Водночас, у зв’язку зі складною економічною ситуацією, що була в минулі роки, скорочено багато видатків, які не є першочерговими. З урахуванням поправок бюджет автономії затверджено 88 голосами.