Миколаївські депутати звернулися до Президента Віктора Януковича з проханням скасувати попередні укази про створення національних парків «Білобережжя Святослава» і «Бузький гард». Зміна статусу парків, на думку обласного депутатського корпусу, ущемляє конституційні права громадян: президентська воля вершилася, не враховуючи думки територіальних громад та інтереси місцевої громади, у розріз із рішеннями обласної ради.
За інформацією першого заступника голови облради Володимира Пащенка, для переведення регіональних парків у статус національних потрібні документи й наукові обґрунтування з відповідними висновками фахівців рибного, водного та лісового господарств, яких в обласній раді немає. Серед безлічі аргументів недоцільності зміни вивіски було й те, що під час створення національних парків «випали» великі ділянки землі, що раніше входили в межі регіональних ландшафтних парків. Це ускладнює контроль над дотриманням природоохоронного законодавства й провокує соціальну напруженість серед місцевого населення. До обласної ради продовжують надходити звернення територіальних громад з проханням скасувати київське рішення.
— Це абсолютно не означає, що до питання про національний статус парків ми не повернемося, — зазначила депутат обласної ради Лариса Шеслер. — Але для цього потрібно, щоб Міністерство охорони природи надало розроблений план розвитку й зонування цих територій. Ці питання мають стати предметом серйозного обговорення і громадських слухань.
Представник громадської організації «Зелений Рух» Олександр Малицький із депутатським корпусом категорично не згодний, про що заявив привселюдно: Україна згідно з низкою міжнародних конвенцій взяла на себе зобов’язання у сфері збереження біологічної й ландшафтної розмаїтості. Відповідно до вимог Європейського Союзу країна повинна мати на своїй території не менш як 10 відсотків природно-заповідного фонду. Це питання не так міжнародного престижу, як екологічної безпеки життя українців. А. Малицький, який усе життя присвятив громадській природоохоронній роботі, припускає: під прикриттям захисту інтересів місцевих громад «деякі окремі особи мають намір змінити призначення унікальних земель, чим буде завдано шкоди інтересам і конституційним правам всіх миколаївців».
Громадські організації Миколаївської області — Регіональна чорноморська мережа громадських організацій, молодіжна організація «Демократичний Альянс» і Миколаївський обласний благодійний фонд «Індиго» — з 20 квітня долучились до громадянської кампанії «Національним паркам — бути!», до якої вже приєдналися 36 громадських організацій. У рамках цієї акції ентузіасти—громадські працівники запланували нинішньої неділі, 25 квітня, збір підписів жителів Миколаївської області на підтримку національних парків.
Вагоме слово в конфлікті, що набирає обертів, ще не сказав голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов.
Миколаївська область.