Вперше у Львові найкращі музейні працівники міста, які виявили професіоналізм, ініціативність, творчість та інноваційність в роботі отримали премії міського голови — по 10 тисяч гривень.
«Найбільшим скарбом Львова є його мешканці та наша архітектура і музеї, які знаходяться під опікою професіоналів і прекрасних, самовідданих людей. Тому, вшановуючи працівників з нагоди Міжнародного дня музеїв, міська рада відзначає кращих із кращих», — наголосив міський голова Андрій Садовий, передаючи винагороди музейникам.
Запроваджена премія відзначатиме переможців у семи номінаціях: збереження музейного фонду, популяризація фондових зібрань, міжнародна діяльність, науково-видавнича робота, розвиток музейного маркетингу, інноваційна складова, а також внесок музею у розвиток міста, популяризація історії та культури Львова.
Однак до відбору переможців міські чиновники не втручалися, все визначало професійне середовище. Переможців у кожній номінації називала конкурсна комісія, до складу якої увійшли директори провідних музеїв та галерей, голови Асоціації музеїв та галерей Львівщини, спеціалісти, які за посадою опікуються музейною справою, депутати з постійної комісії культури, дозвілля, промоцій, ЗМІ та туризму.
Скаржаться на «земельний дерибан»
Із 1800 скарг, які скерували мешканці області до Львівської обласної адміністрації у 2009 році, 200 торкалися земельних питань. Цього року до ЛОДА надійшло вже 130 таких скарг. Саме це і стало причиною створення міжвідомчої обласної комісії з питань регулювання земельних відносин на території Львівщини. Голова новоствореної комісії, перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків стверджує:
— Багато скарг стосуються зміни цільового призначення великих сільськогосподарських угідь — ділянки просто «перепрофільовують» під забудову. На жаль, це стало масовим явищем. Особливо у Городоцькому, Яворівському, Пустомитівському, Сколівському, Турківському районах. Це стосується і лісових угідь, які передають в оренду на 49 років. Найбільше таких випадків ми маємо біля Львова, у Брюховичах, вздовж автодоріг.
Те, що комісія працює не безпідставно, говорить хоча б факт недавнього затримання співробітниками Управління державної служби по боротьбі з економічними злочинами ГУ МВС України у Львівській області голови Жовківської райадміністрації під час отримання ним хабара. Державний службовець вимагав 7,5 тисяч доларів США за виділення 1,5 гектара землі. Кримінальна справа вже порушена.