Темою вчорашного засідання опозиційного уряду стали, зокрема, угоди, підписані Президентами України та Росії 17—18 травня, та провал соціальних ініціатив, задекларованих кабміном.
Запевняння першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва у тому, що жодних експромтів під час підписання українсько-російських угод не буде, виявилися неправдою. На цьому на засіданні наголосив опозиційний віце-прем’єр-міністр — міністр закордонних справ Борис Тарасюк. За його словами, було підписано три дипломатичні заяви, які, зокрема, стосуються загальноєвропейської системи безпеки і ставлять під сумнів курс України на членство в НАТО та Євросоюзі, а також участь у врегулюванні придністровської проблеми.
Водночас народний депутат повідомив, що під час третього засідання міждержавної українсько-російської комісії було підписано протокол, відповідно до якого урядам обох країн доручено підготувати до підписання 14 угод. Саме тут, за словами парламентарія, міститься серйозна небезпека. Адже йдеться про плани здати стратегічні та економічні інтереси нашої країни. Зокрема, в авіа- та суднобудуванні, космічній галузі, атомній енергетиці, газотранспортній системі. Таку ситуацію опозиційний уряд вважає неприпустимою. І вимагає, по-перше, надати всі документи, підписані в рамках проведення третього засідання міждержавної комісії; по-друге, проекти угод, які планується підписати. Крім того, опозиціонери вважають неприпустимими дії влади, коли відхиляються законопроекти, що встановлюють нові соціальні стандарти, і вимагають виконання передвиборчих зобов’язань глави держави.
Фото Олександра КОСМАЧА (Укрінформ).