Українська влада не пішла на підписання низки угод, які пропонувалися російською стороною, стосовно впливу на стратегічні галузі нашої економіки. На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко на вчорашній прес-конференції, підбиваючи попередні підсумки візиту російського Президента Дмитра Медведєва до України. Це, зокрема, документ, що стосується створення робочої групи щодо Керченської протоки та угод щодо можливого створення спільних підприємств в авіаційній галузі, «Енергоатому» тощо.
Микола Томенко відзначив, що, як випливає із російської зовнішньополітичної доктрини щодо України, яка міститься в документі «Програма ефективного використання на системній основі зовнішньополітичних факторів з метою довгострокового розвитку Російської Федерації», який протягом останніх днів активно обговорюється у світі експертами і не спростовувався російськими офіційними особами, «Росія активно діє для того, щоб передовсім економічними методами поставити Україну в систему російського впливу».
Так, за словами заступника керівника парламенту, в документі, надісланому міністром закордонних справ РФ С. Лавровим Президенту Росії Д. Медведєву 20 лютого 2010 р., йдеться про необхідність «...добиватися придбання контрольних пакетів акцій великих українських підприємств російськими інвесторами...», «...підтримувати зусилля російських нафтових компаній, які добиваються використання нафтопроводу «Одеса—Броди»... що обмежить доступ України до каспійської нафти» тощо. «Очевидними так само є прагнення Росії застерегти російські інтереси в гуманітарній сфері, тому давня ідея (ще часів здобуття незалежності) знову формується, як створення загального освітнього, наукового, інформаційного та культурного простору. Якщо хочете, йдеться про створення так званого єдиноросійського світу з акцентами, як пише згаданий документ, згідно з якими історія, культура і наука повинні будуватися «в інтересах Російської Федерації».
Підсумовуючи, Микола Томенко наголосив, що завдяки позиції експертів, журналістів та активним діям опозиції поки що реалізація цього наміру призупинена.
Він також зазначив, що саме тому українські суспільство, еліта та опозиція повинні бути єдині в тому, щоб захищати інтереси зовнішньополітичної стратегії України, «тому що в захисті національних інтересів країни немає влади і опозиції, а є українська держава».