Футбол. Датагруп-Кубок України. 16 травня.
«Таврія» (Сімферополь) — «Металург» (Донецьк). 3:2. Голи: Фещук, 2, Ковпак, 40 (п), Мхітарян, 50, Маріо Сержіо, 75, Ідахор, 97.
«Таврія»: Старцев, Маркович, Монахов, Корнєв, Джуричич, Луценко, Галюза (Матяж, 83), Любенович (Гігіадзе, 70), Голайдо, Фещук (Ідахор, 62), Ковпак. Тренер — Сергій Пучков.
«Металург»: Дишленкович, Маріо Сержіо, Чечер, Воловик, Боавентура (Танаса, 106), Прийма (Янков, 67), Димитров, Годін, Кінгслі (Зе Соарес, 75), Мхітарян, Мгуні. Тренер — Нікола Костов.
Вилучено Джуричича, 94 (друге попередження), Марковича, 120 (друге попередження).
Рефері — Олег Деревинський; асистенти — Станіслав Боклажко, Сергій Цимбал (усі — Київ).
Харків. Cтадіон ОСК «Металіст». 
21 000 глядачів. 21 градус.
Кубкові фіналі, як правило, — специфічні події. Рідко хтось із виборювачів призу, заплющивши очі, стрімголов кидається вперед. Навпаки — обороні найбільша увага. Втім, цього разу ми стали свідками приємного винятку. Адже атакувальний, гострий, запальний футбол намагалися продемонструвати обидва суперники. А до цього додамо море емоцій, багато забитих м’ячів, додаткові тайми, самовіддану і доволі якісну гру. А в підсумку ми отримали чудове видовище.
Сімферопольцям поталанило одразу, бо вони забили швидкий гол. Комбінація була ефектною і логічною. Ковпак, увірвавшись до карного майданчика донеччан, зробив прекрасну передачу на вихід Фещукові, котрий відмінно зіграв на випередження.
Діставши психологічну перевагу, «Таврія» надалі контролювала хід подій, шукаючи нові підходи до воріт суперника. Така активність принесла плоди. Під завісу першого тайму знову нагадав про себе Ковпак: заробив пенальті і сам його упевнено реалізував. Цей гол «на перерву» і рахунок 2:0 поставили під сумнів шанси «металургів».
Але підопічні Ніколи Костова після відпочинку показали, що вони — хлопці з характером. На високих швидкостях «металурги» кинулися на кримські «бастіони». У грі все стало з ніг на голову. Блискучим ударом з розвороту м’яч у ворота Старцева поклав Мхітарян. Донеччани притисли кримчан до їхніх воріт і зрівняли рахунок. Індивідуальну майстерність продемонстрував португальський оборонець Маріо Сержіо — 2:2.
Донеччани і надалі володіли помітною перевагою. І були близькі до того, щоб в основний час вирвати перемогу. Зокрема, у поперечину влучив зімбабвієць Мгуні. В інших ситуаціях на висоті виявився воротар кримчан Старцев. Саме його майстерність врятувала сімферопольську команду. І довелося провести ще два додаткових тайми.
Ще на початку першого з них  Деревинський показав другу жовту картку центральному оборонцеві «Таврії» Джуричичу. Не дуже приємна подія, погодьтеся. Але той прикрий епізод немов підштовхнув підопічних 48-річного Сергія Пучкова до рішучіших дій. І невдовзі Ідахор, котрий вийшов на заміну, красивим і влучним ударом головою довів до логічного завершення ефектну комбінацію — 3:2.
Отже, «Таврія» виграла дорогоцінний приз, який їй вручив президент ФФУ Григорій Суркіс. А ще здобула прво грати в Лізі Європи. До речі, це другий великий успіх сімферопольців, які 1992 року виграли перший чемпіонат незалежної України. Тоді команда, яку на той час очолював Анатолій Заяєв, у вирішальному матчі на полі львівського стадіону «Україна» переграла київське «Динамо» (1:0).
Щиро вітаємо «Таврію» та її вболівальників з великою і заслуженою перемогою. Бажаємо їй гідно представляти Україну на європейській арені!
Фото Павла КУБАНОВА.