Після щеплення проти туберкульозу  у 14-річної Світлани Бондаренко три місяці гноїться рана. Разом з нею у лікарні після такої ж процедури опинилися ще п’ятеро дітей із села Семенки Немирівського району на Вінниччині.
Про це у листі до редакції «Голосу України» повідомили батьки потерпілих дітей — депутати сільради Олена Мандрик, Валентина Бондаренко, Світлана Гончарук та Інна Мандрик.
Батьки схвильовані, чи не спричинить щеплення рецидивів прояву нових захворювань, тому вимагають об’єктивного розслідування. Найперше домагаються встановлення того, яку дозу туберкуліну ввели дітям. Але поки що — безуспішно. Не вдалося це зробити під час обговорення надзвичайної ситуації на сесії сільради. Сподівалися на допомогу прокуратури. Однак прокурор Немирівського району, до якого звернулися з колективним листом більше двох місяців тому, навіть відповіді не надіслав...
Утім уже встановлено, що під час процедури щеплення медики допустили щонайменше п’ять порушень вимог вакцинації, встановлених Міністерством охорони здоров’я України. Потерпілим дітям призначено курс лікування на шість місяців.
«Наших дітей покалічили,а кажуть,що ми слабі на голову...»
— У моєї дочки вже три місяці не гоїться рана на тому місці, де робили щеплення, — каже Валентина Бондаренко, мати Світлани. — Дівчинка так перейнялася тим, що сталося, що запитує щовечора: «Мамо, а я прокинуся завтра?» Після цих слів у мене серце кров’ю обливається. А медики кажуть, що роздуваємо паніку. Нібито вони зробили правильно, нічого страшного не сталося. Покалічили наших дітей, а тепер звалюють все з хворої голови на здорову.
Валентина Бондаренко — депутат Семенківської сільради. Під час обговорення на сесії надзвичайної події жінка намагалася дізнатися, яку саме дозу туберкуліну ввели дітям. «Медики мовчать, як ті партизани на допиті, — каже спересердя жінка. — Мовляв, депутати не компетентні у медицині, тому нічого їм пояснювати вони не збираються».
— Ми знайшли порожню ампулу з-під препарату, який вводили дітям, — приєднується до розмови Світлана Гончарук, мати потерпілого семирічного Назара (на знімку він з братом Віталієм). — Там вказано, що наявна кількість туберкуліну розрахована на двадцять доз. Дітей було шестеро. Де поділася решта препарату? Його вилили, чи, може, розподілили між цими шістьма дітками? Це така велика медична таємниця, що батьки не повинні знати, що і скільки ввели їхнім дітям?! Та ще й без нашого дозволу. Ми також маємо право знати, хто виробник цього препарату. Так само, як і на підставі чого і у зв’язку з чим у нашому селі провели вакцинацію, бо в інших селах цього не робили. Дотепер не знаємо, хто давав вказівку її проводити, хто контролював проведення. У мого Назарчика після того збільшилися лімфовузли, з’явився фурункул. Такий, що змушені були видаляти хірурги. Спочатку лікували дитину в стаціонарі районної лікарні №2 у селищі Брацлав. Потім Назара оглядали лікарі в обласному тубдиспансері. Ми там були вже тричі. Призначили лікування. Три місяці син ковтає пігулки. І ще стільки ж часу має це робити. Все це за наші гроші.
Ще один депутат сільради Олена Мандрик (після щеплення постраждала її 14-річна донька Наталія) пропонувала на сесії встановити, в кого саме медсестра отримувала препарат для щеплення. «Ми просили показати доручення і накладну на його отримання, — каже пані Олена. — Це ж не медична таємниця. Але цього не зробили ні завідувачка фельдшерського пункту пані Захарчук, ні медсестра Зінич. У доньки три місяці не спадає температура. Медики думали, що ми їх обдурюємо, тому навіть відмовилися користуватися нашим термометром. Приходять із своїм. Той все одно показує більше 37 градусів. Розводять руками. Мовляв, пийте далі ліки, які вам призначили».
Сергію Мандрику лікарі змушені були відмінити призначені після щеплення медичні препарати. «У сина виявили захворювання правої нирки, — каже мати хлопця Інна Мандрик. — Нирка стала більших розмірів. Тепер треба їздити вже не у тубдиспансер, як раніше, а до спеціалістів іншого профілю».
«Це моя вина...»
— Так співпало, що я був у той час у медпункті, коли хтось з батьків привів дитину після щеплення, — каже сільський голова Семенків Костянтин Махиня. — Сам бачив на руці припухле місце. У дитини була підвищена температура. Мати вимагала пояснення. Але завідувач ФАПу і медсестра мовчали. Тільки переглядалися одна з одною. Тоді вже я став вимагати пояснення. Після чого медсестра каже: «Це моя вина...»
19-річна медсестра Анастасія Зінич, вчорашня випускниця медучилища, спершу зробила дітям пробу Манту. А через три дні після того, як стверджують батьки, вона ж ввела дітям туберкулін.
— Медсестра мені зателефонувала, щоб син прийшов на медпункт на огляд після проби манту, — каже Інна Мандрик. — Ще й попросила, щоб покликав сусідського хлопчика. Вона ж не казала, що робитиме щеплення. Казала, — на огляд. А в сина таке почервоніння після Манту, що його не можна не побачити. А тепер ми знаємо, що щеплення не можна було робити.
Головний лікар Немирівської районної лікарні Олександр Конотоп нарахував п’ять порушень вимог наказу Мінохорони здоров’я №48 (03.02.2006) «Про порядок проведення щеплення в Україні», які допустили медики у селі Семенки.
— Ми встановили, що робити щеплення згаданим дітям протипоказано, бо в них була позитивна проба Манту, — каже Олександр Петрович. — До того ж щеплення провели без згоди батьків, а це теж заборонено.
Усі встановлені факти порушень відображені в наказі «Про порушення при проведенні ревакцинації на ФАПі в селі Семенки». З’ясовується, і пробу Манту, і саме щеплення БЦЖ медсестра провела без огляду дітей сімейним лікарем. Дозвіл на таке проведення сімейний лікар Анатолій Ковтун надав медсестрі по... телефону. Ним же, сімейним лікарем, не був затверджений план профілактичних щеплень. Без цього документа медсестра не мала права брати на себе відповідальність виконувати процедуру, яка обернулася бідою для шести дітей. Як зазначено в наказі головного лікаря, сімейний лікар Анатолій Ковтун не контролював планування та виконання профілактичних щеплень, самоусунувся від виконання прямих обов’язків.
— Вина медиків очевидна, — каже сільський голова Костянтин Махиня. — Навіть ті, хто не має медичної освіти, знають, що при позитивній пробі Манту робити щеплення не можна. Чому так вчинили наші медпрацівники, вони не пояснили ні депутатам на сесії, ні батькам потерпілих дітей.
Сільський голова уточнив, що працівники сільського ФАПу мають подвійне підпорядкування. «Зарплату вони отримують з бюджету сільради, — продовжує пан Махиня. — Виплачуємо її без затримок. Але на роботу медиків приймають у районній лікарні. Там їхні трудові книжки. Тому фактично впливу на них сільрада не має. Сільський голова не має права на покарання завідувачки ФАПу. Хоча скарги від людей на її роботу надходили не раз. Але це — прерогатива головного лікаря району. Сімейний лікар  нам не підпорядкований, до того ж мешкає в іншому населеному пункті. Тому й давав вказівки медсестрі по телефону. Як вони могли допустити таку халатність, незрозуміло. Адже постраждала і дитина завідувачки ФАПу».
Медиків покарали,а про вакцину мовчать
Після інциденту сімейний лікар Анатолій Ковтун одразу звільнився з роботи. Медсестрі й завідувачці ФАПу оголосили догани. За недостатній контроль за роботою сільського закладу медицини вказано головному лікарю районної лікарні №2 у селищі Брацлав.
— Нашим дітям від того не стало краще,  кажуть батьки. — Хто в чому винен, нехай медики з’ясовують між собою. Нам важливіше знати, скільки препарату ввели в організм наших дітей і як це може позначитися надалі на стані їхнього здоров’я. Але про це мовчать.
Нині батьки домагаються виділення путівок на лікування потерпілих дітей. «Нам не відмовляють, — каже Олена Мандрик. — Але пояснюють, поки не прийняли бюджет, ні про які путівки не може йти мова».
Організм дітей у селі Семенки ослаблений ще й тим, що цей населений пункт належить до четвертої зони радіаційного забруднення. А тут ще й медики додали свою гірку пігулку...
Вінницька область. 
Фото автора.