Немає межі подорожчанню комунального сервісу! Тарифи на послуги ЖКГ мають стабільну тенденцію до зростання. Питання тільки в часі. До того ж подібна ситуація характерна практично для всіх регіонів України.

Ще у квітні міністр із питань житлово-комунального господарства України Олександр Попов заявив, що цього року не відбудеться «значного підвищення» тарифів. Утім, до цього оптимістичного прогнозу чиновник додав «ложку дьогтю»: мовляв, остаточне рішення щодо можливості зростання комунальних платежів прийматимуть після ухвалення держбюджету.

— Ми знайдемо механізми, за якими забезпечені люди платитимуть більш наближену до реального вартість комунальних послуг, — пообіцяв тоді міністр.

І от бюджет ухвалено. В Києві, наприклад, місцевий кошторис затверджували поспішно. Представники фракції Черновецького заявили, що це робиться для блага людей, щоб соціалка столиці не залишилася без фінансування. При цьому, мабуть, так поспішали, що забули закласти в міськбюджеті гроші на компенсацію різниці собівартості комунальних послуг і тарифів. За традицією за таку забудькуватість розплачуватися доведеться киянам.

Ось тільки коли? Уже ходять чутки, що цифри в платежах зростуть разів у півтора. Раніше заступник голови Київської міської держадміністрації Анатолій Голубченко підтвердив інформацію про те, що тарифи на комуналку доведуть до економічно обґрунтованих. Але це відбудеться не раніше осені. Тарифи нібито повернуть на позицію вересня минулого року, тобто до підписання Меморандуму між КМДА, «Нафтогазом» і «Київенерго». За словами пана Голубченка, якщо цього не зробити, Києву перекриють газ. Отож столичним мешканцям за опалення доведеться доплачувати щонайменше по 50 гривень.

Утім, ситуація змінилася. Після харківських домовленостей з Росією не потрібно буде піднімати тарифи на газ для населення і тарифи для комунальних підприємств. Про це заявив віце-прем’єр Сергій Тігіпко.

Водночас глава Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєнін вважає, що житлово-комунальні послуги дорожчатимуть на 20% щороку.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.